Brouwerij: Affligem

VAN RIDDERS TOT MONNIKEN
is het jaar 1074. Zes Belgische ridders besluiten hun zwaarden te verruilen voor monnikengewaden en hun levens te wijden aan de vrede. De ridders geloven in de waardigheid van arbeid en vestigen een monnikenorde met de spreuk ‘Felix Concordia’, wat ‘gelukkige eendracht’ betekent.
Hun eerste taak? Een abdij bouwen in het Belgische dorpje Affligem…

VAN BROEDERS TOT BROUWERS.
Tien jaar later hebben de monniken de abdij gebouwd. Ze gaan meteeen aan het werk om een drank te brouwen dat veiliger is om te drinken dan middeleeuws water: bier. Maar niet zomaar bier. Achter de heilige muren van hun nieuw gebouwde abdij beginnen de monniken Affligem bier te brouwen.
Het gaat de abdij eeuwenlang voor de wind, terwijl de monniken een rustig leven leiden. Zo konden niet weten dat de oorlog op het punt stond om uit te breiden…

DE ABDIJ: TEGEN ALLE VERWACHTINGEN IN
De daaropvolgende eeuwen worden gekenmerkt door geweld.
Eerst wordt de abdij verwoest tijdens de successieoorloog. In 1580 wordt het bouwwerk opnieuw met de grond gelijk gemaakt. Beide keren bouwen de monniken hun abdij geduldig opnieuw op.
Tegen alle verwachtingen in overleeft de herinnering aan de abdij. In 1887 wordt de abdij in haar oorspronkelijke glorie hersteld door twee monniken die weigeren op te geven.
Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de koperen ketels van de abdij gestolen. Vijftien jaar lang wordt er geen druppel Affligem gedronken.
In 1956 voelt abt Tobias zich gedwongen om een historisch besluit te nemen…

DE LEGENDE LEEFT VOORT
Bierrecepten worden zelden op papier gezet, en worden normaal gesproken doorgegeven van broeder op broeder. Maar na de Tweede Wereldoorlog besluit abt Tobias zijn Formula Antique Renovata over te geven aan een onafhankelijke brouwer.
Dankzij abt Tobias leeft de brouwerstraditie van Affligem voort.
In Affligem zorgen de monniken ervoor dat de duizendjarige geschiedenis van de abdij voortleeft. Affligem heeft een rijke geschiedenis die begint bij het brouwproces en doorloopt tot het flesje dat je in je hand houdt.

Vacature

Bij jij op zoek naar werk?

Dan ben je bij ons aan het juiste adres. 

Bekijk snel de vacature.

Café de Vlaamsche Reus

Reus in speciale bieren.

Hoogstraat 21
6701BL Wageningen
0317-412834 
info@vlaamschereus.nl

Openingstijden

Maandag:gesloten
Dinsdag:gesloten
Woensdag:15:00 tot 00.00
Donderdag:15:00 tot 00:00
Vrijdag:15:00 tot 01:00
Zaterdag:14:00 tot 01:00
Zondag:15:00 tot 19:00
Scroll naar boven