Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:St Bernardus Pater 6
Type:Donker Abdij bier
Alcohol:6.7%
Stamwortgehalte:14.3º Plato
Land:België
Brouwerij:St. Bernardus
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
De groep trappisten- en abdijbieren is één van de zwaarstbevochten groepen bieren. Iedere zichzelf respecterende brouwerij brouwt wel een bier dat men abdijbier noemt. En dan vooral nog de bruine abdijbieren, de zogenaamde dubbels. En vrijwel ieder abdijbier is vernoemd naar een kloostergemeenschap of een ruïne van een voormalige abdij. Zo ook dit Bier van de Maand, afkomstig uit het uiterste zuidwesten van West-Vlaanderen, Watou.
Watou, bier- en poëziedorp in de Westhoek van Vlaanderen, tegen de Franse grens. Bierliefhebbers kennen de streek, het dorp en de brouwerijen goed. In de zomer staat het dorp volledig in het teken van poëzie en kunst. Van heinde en ver komen vele duizenden er kijken. Dit kunstfestival heeft internationale faam. Maar ook de brouwerijen in de omgeving hebben grote internationale bekendheid en de hop van de streek (Poperinge) geniet eenzelfde gekendheid. Een heerlijke streek om een aantal dagen te genieten, zeker in combinatie met heerlijke restaurants, authentieke stamineekes en prachtige bieren. Jacques Brel zong er lyrisch over.
En net buiten het dorp, aan de Trappistenweg, ligt één van die parels van de streek: De St. Bernardus brouwerij. Van oorsprong was het een boerderij, met de naam “refuge notre dame de St. Bernard” van een abdijgemeenschap uit Catsberg (net over de grens in Frankrijk). De boerderij richtte zich op het maken van kaas om de activiteiten van de abdij te financieren. Men was naar de Belgische kant uitgeweken vanwege de antiklerikale politiek in Frankrijk. Maar door een minder vijandig houding van de politiek, besloot men in 1934 de activiteiten weer terug te halen naar Frankrijk.
Evarist Deconinck nam de kaasmakerij over en bouwde deze verder uit.
Vlak na WOII (1946) beslisten de Trappisten van de nabijgelegen St.Sixtus abdij uit Westvleteren dat zijn hun niet verder wensten te commercialiseren. De heer Deconinck zag het gat in de markt ging de bieren in licentie brouwen en verkopen. Naast de kaasmakerij werden nieuwe gebouwen opgetrokken waar een volledige brouwerij werd geïnstalleerd en waar de Sixtus bieren op basis van de oorspronkelijke formules gebrouwen werden. De eerste meester-brouwer kwam mee van de abdij en waakte over de kwaliteit van de bieren. De licentie-overeenkomst werd getekend en in 1962 werd de overeenkomt nog eens met 30 jaar verlengd. De kaasmakerij was inmiddels van de hand gedaan, maar nog steeds worden er heerlijke St. Bernardus kazen gemaakt door kaasmakerij uit de buurt. Zo kon men zich volledig toeleggen op de productie van mooie bieren. In 1992 kwam een einde aan de overeenkomst omdat de verschillende Trappistenbouwerijen (vijf (inmiddels zes. Red.)in België en één in Nederland) beslist hadden de kwalificatie "Trappistenbier" enkel nog toe te kennen aan bieren gebrouwen binnen de muren van de (Trappisten)abdijen.
En zo komt het dat de bieren nu de naam van St. Bernardus dragen, met verwijzing naar de eerste naam van de boerderij waar het ooit begon.
De Belgische bierconsumentenvereniging Zythos heeft bier geproefd en het volgende bevonden: een donker roodbruine kleur, wat grove schuimbellen, een geur van exotisch fruit (papaja, passievrucht), een complexe, licht zurige, licht prikkelende smaak met zoethout en een nasmaak met een lichte moutbitterheid.
Ga naar www.sintbernardus.be voor meer informatie
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort