Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Schneider en Brooklyner Hopfenweisse
Type:Weizenbock
Alcohol:8.2%
Stamwortgehalte:19.3º Plato
Land:Duitsland & USA
Brouwerij:Schneider & Brooklyn
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Dit is een met recht een uniek bier, een nieuw type bier dat op een unieke manier tot stand gekomen is.
Drijvende krachten hierachter zijn Garrett Oliver, brouwmeester bij de Brooklyn Brewery uit New York en Hans-Peter Drexler, brouwmeester bij de Private Weissbierbrauerei Schneider uit Kelheim in Beieren.
Beide heren kwamen elkaar al een tijd lang over de hele wereld tegen. Bij bierproeverijen, bierfestivals, seminars en congressen. Garrett bewonderde altijd de delicate balans van smaken bij de Schneider Weisse, terwijl Hans-Peter zeer gecharmeerd was van het uitbundige hop karakter van de Brooklyn East India Pale Ale.
En zo kon het gebeuren dat Garrett het voorstel deed om in samenwerking tussen de twee brouwmeesters een zelfde bier te brouwen. De ene in Duitsland en de andere in New York, maar met dezelfde basis: een bleke, hoppige Weissenbock, met gebruikmaking van de locale hopsoorten om het plaatselijk hoppige karakter te benadrukken. En bovendien gingen beide heren in elkaars brouwerij deze bieren brouwen. Een unieke samenwerking die nog nooit eerder in de geschiedenis van de Schneider heeft plaatsgevonden.
Van dit bier zijn dus twee versies: de New Yorkse, gebrouwen met de favoriete Amerikaanse hopsoorten (American Amarillo en Palisade) van Hans-Peter en waarbij Dry Hopping * is toegepast. De gisting is gedaan met de Schneider stamgist. Daardoor is een robuust bitter bier ontstaan. Het eerste brouwsel is in 2007 door de brouwmeester van Schneider gebrouwen. Dit bier is alleen in de USA verkrijgbaar.
De tweede versie, die nu bij alle ABT-cafés onder de kraan staat, is afkomstig uit Beieren. Het eerste brouwsel is destijds gebrouwen Garrett in de ketels van Schneider. Ook op dezelfde basis, met stevige dry-hopping, maar dan gebruik makend van de Hallertauer Saphir hop. De plaatselijke soort die om de hoek in grote hoeveelheden te vinden is. Kelheim ligt midden in het gebied van Hallertauer hop.
Garrett omschreef de samenwerking alsvolgt: ‘In essentie brouwde ik een bier in Duitsland om Schneider’s eigen hopbodem te eren en Hans-Peter brouwde een bier in Brooklyn om onze eigen hopcultuur te eren. Zie ook: www.schneider-weisse.de en www.brooklynbrewery.com
Het is dus een bier geworden dat de Beierse brouwtraditie combineert met Amerikaanse innovatie.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort