Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Artevelde Grand Cru
Type:Donker speciaalbier
Alcohol:7.4%
Stamwortgehalte:21º Plato
Land:België
Brouwerij:Huyghe
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Er zijn nogal wat die de naam van historische figuren dragen. Zo ook dit bier. Het vernoemd naar een beroemd Vlaamse stadsbestuurder uit Gentse geschiedenis.
Het standbeeld van Jacob van Artevelde staat prominent op de Vrijdagmarkt in Gent. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de Vlaamse geschiedenis in de eerste helft van de 14e eeuw. Van Artevelde was lakenhandelaar, brouwer, grootgrondbezitter en kwam uit de gegoede burgerij van Gent.
Hij slaagde er in een alliantie te vormen met de steden Brugge en Ieper en hij zorgde er voor de ambtenaren ook het Vlaams als taal gingen gebruiken. Aan het begin van de Honderd jarige oorlog koos hij uiteindelijk partij voor de Engelsen, waarna de Fransen een boycot instelden op het gebied van uitvoer van wol. Van Artevelde was één van de hoofdmannen van Gent, maar hij had in feite de alleenheerschappij. Zijn eigenzinnige optreden zorgde er uiteindelijk voor dat hij door een woedende menigte op de Vrijdagmarkt in 1345 vermoord werd.
Het bier Artevelde Grand Cru bestaat sinds 1987 en is er gekomen op verzoek van een aantal Duits klanten. Dit bier was het eerste bier van hoge gisting, met nagisting op fles. Het bleek zo goed aan te slaan dat het sindsdien ook vast in het –zeer ruime- assortiment is opgenomen. Het bier heeft een zeer moutige, noot- en chocoladeachtige smaak.
De brouwerij ligt in Melle op zo’n 10 kilometer ten zuidoosten van Gent, vlakbij de snelweg tussen Brussel en Oostende. Bekend is dat er sinds 1654 brouwactiviteiten zijn geweest op de plaats waar nu de huidige brouwerij staat. In 1906 kocht Leon Huyghe, afkomstig uit het West-Vlaamse Poperinge, de brouwerij en noemde het Brouwerij-Mouterij Den Appel. Een aantal jaren later sloot de mouterij en ging Leon zich helemaal toeleggen het brouwen van bieren. Net als bij alle andere brouwerij trok de Eerste Wereldoorlog een zeer zware wissel op het bedrijf. De koperen ketels waren geconfisceerd en de brouwerij had het zwaar. Maar de familie slaagde erin om heel weer nieuwe koperen ketels te plaatsen en weer te gaan brouwen.
In 1928 kreeg de brouwerij zijn huidige uiterlijk, met de kenmerkende hoge, industriële gevel aan de voorkant. Daarin werden de koel- en gistingsinstallaties ondergebracht. En in 1938 werd het nieuwe gebouw aan de Geraardsbergsesteenweg opgeleverd. Hierin werd onder andere de nieuwe, en nog steeds gebruikte, brouwzaal ondergebracht. Ook de Tweede Wereldoorlog werd overleefd en daarna volgde een periode van bloei. Door de opkomst van de grote brouwerijen kreeg brouwerij Huyghe in de jaren 70 het zwaar, maar dankzij doorzettingsvermogen en grote investeringen kwam men er weer bovenop.
Met de oprichting van de Confrérie van de Roze Olifant onderscheidde de brouwerij zich nog meer. Ook de hoge gevel valt op door een aantal roze olifanten die op de voorkant zijn geschilderd. De brouwerij blijft investeren in moderne apparatuur en nieuwe, vaak afwijkende en veelal zware bieren. Op www.delirium.be staat het allemaal. Ook herbergt de brouwerij een museum dat op afspraak te bezoeken is.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort