Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Adriaen Brouwer Finest Dark
Type:Dobbele Bruine
Alcohol:8.5%
Stamwortgehalte:21º Plato
Land:België
Brouwerij:Roman
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Oudenaarde, een mooi provinciestadje in provincie Oost-Vlaanderen gelegen aan de Schelde. Een stadje met een lang verleden. Zie ook www.oudenaarde.be De beroemde Vlaamse schilder Adriaen Brouwer is er in 1605 geboren. Hij gebruikte in zijn schilderijen graag de vijf zintuigen (smaak, gehoor, zicht, reuk en gevoel). Op jonge leeftijd trok hij naar de schilderschool van Frans Hals in Haarlem. Hij kende een bewogen leven, waarin zijn vrije zeden, zijn avontuurlijk karakter en zijn belangstelling voor de zelfkant van het leven centraal stonden … en daarin kon bier natuurlijk niet ontbreken. En door dat avontuurlijke leven is hij maar 33 jaar geworden.
Het feit dat de jaarlijkse bierfeesten (laatste weekeinde van juni) naar hem genoemd zijn, er een Adriaen Brouwer-fietsroute bestaat en u op de markt van Oudenaarde een bruintje kunt drinken in het café Adriaen Brouwer, maakt deze volkse kunstenaar onlosmakelijk verbonden met de hoofdstad van de Vlaamse Ardennen.
Oudenaarde is hét centrum van het biertype Vlaamse (oud) Bruine. De stad kende vele brouwerijen; maar liefst 17 zouden er zijn geweest. En allemaal brouwden het Vlaamse (oud) Bruin. Nu zijn eigenlijk alleen brouwerij Roman en brouwerij Cnudde, allebei even buiten de stad, daarvan over.

Vlaams (oud) bruin is een donkerbruin bier van hoge gisting met een aangename licht zurige smaak, dat van origine op eikenhouten vaten rijpt. Daardoor krijgt het een gewenste melkzuurinfectie. De oude bruinen worden traditioneel gemaakt door versnijding van jonge en oude bieren.
De overleden beerhunter Michael Jackson heeft het type, in zijn boek Grote Belgische Bieren, eens zeer bloemrijk omschreven als: “Als ze op hun best zijn, hebben deze ales in hun kenmerkende Oudenaardse stijl een plagend zacht, bijna verderachtig, donzig mondgevoel, een wijnachtig vleugje Montilla dat verwijst naar noten en kersen, een licht evenwicht van zachtheid en zuurheid en een knisperende afdronk.” Ga er maar aan staan.
De brouwerij van de familie Roman bevindt zich, al meer dan 4 ½ eeuw, in Mater, ten oosten van de stad Oudenaarde. Officieel begon de geschiedenis van de brouwerij in het jaar 1545. Het dorp, dat ook nu nog tot Oudenaarde behoort, en de familienaam vinden wellicht hun oorsprong in de Romeinse tijd. De brouwerij was in die tijd namelijk gelegen langs de grote verbindingsweg van Duitsland naar Frankrijk. Langs deze handelsroute bevond zich een afspanning onder de naam "De Clocke", waar de reizigers konden uitrusten en overnachten. Ze konden er ook hun paarden uitspannen, stallen en eventueel verwisselen. Deze afspanning bestond uit een herberg, een boerderij, een maalderij, een mouterij en uiteraard ook een brouwerij. De heer Joos Roman beheerde deze afspanning. Hij was baljuw van de streek rond Schorisse tot het jaar 1604 en kan beschouwd worden als de "Pater familias" van het brouwersgeslacht Roman. De nieuwe Roman-generaties namen telkens de roerstok over. Sindsdien zijn ze 12 generaties verder en is het nevenberoep van toen, uitgegroeid tot een hoofdactiviteit. Voor de Tweede Wereldoorlog bereikte de brouwerij een hoogtepunt met de verkoop van de ‘bruine’ Roman Oudenaards. In 2003 besloot Brouwerij Roman om het bruine bier Roman Oudenaards, waar ze trouwens groot geworden was, te herlanceren onder de naam Adriaen Brouwer. Op die manier werd het traditionele bruintje van Roman nieuw leven ingeblazen. De introductie van de Adriaen Brouwer Finest Dark was in mei 2008. Kijk voor meer informatie op www.roman.be
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort