Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Charles Quint Robijn Rood
Type:Zwaar rood-bruin speciaalbier
Alcohol:8.5%
Stamwortgehalte:20º Plato
Land:België
Brouwerij:Haacht
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Keizer Karel (hier beter bekend als Karel V en Charles Quint op z’n Frans, red) werd in 1500 geboren te Gent. Hij hield van het leven en van bier. Er zijn legendes te over: in Olen dronk hij het gerstenat uit een pot met drie oren en in Walcourt had hij er zelfs nog een oor méér voor nodig. En zo werd ook gezegd dat zijn rijk zo groot was dat de zon er nooit onderging. Dat heeft de brouwerij geïnspireerd tot het maken van twee bieren: eentje die het zuivere ochtendlicht symboliseert en de ander, de Robijn Rood, als de warme avondschemering. Op zijn tochten naar Spaanse gebieden (zijn moeder was Spaans) nam hij, naar verluidt, altijd Vlaamse bierbrouwers mee.
Op het hoogtepunt van zijn macht regeerde Keizer Karel over De Lage Landen, Duitsland, de Alpenlanden, Spanje en grote delen van Italië plus alle daarbij behorende koloniën. Hij wordt als de eerste monarch die de “groot Europese gedachte” in de praktijk bracht en is daarmee de meest invloedrijke vorst op het gebied van kunst en cultuur. Hij leidde Europa van de Middeleeuwen naar de Renaissance. Op internet zijn vele levensbeschrijvingen over hem te vinden, bijvoorbeeld op www.wikipedia.org.
Al meer dan vier eeuwen geleden werd in Haacht, het huidige Moortmeerbeek in Vlaams Brabant, en omstreken bier gebrouwen. In de melkerij van Haecht werkte in 1898 een ingenieur Eugène de Ro. Hij brouwde in dat jaar zijn eerste bier. Dat bleek een succes en het bedrijf werd omgedoopt tot ‘Brouwerij en Melkerij van Haecht’. De ingenieur ging voortvarend te werk en voerde in 1902 grondige aanpassingen door, zodat de brouwerij bier van lage gisting kon brouwen. Ook dat bleek een succes, want in ruim 10 jaar behoorde de brouwerij al tot de top van de Belgische brouwers. De brouwerij werd steeds belangrijker en 1929 werd de melkerij afgestoten.
Dankzij de elektrificatie van de tram tussen Brussel en Haacht, kon de brouwerij de bieren makkelijk in Brussel krijgen. De tramlijn kreeg dan ook ‘biertram’ als bijnaam. Mede hierdoor kon het gebeuren dat in 1937 een vooroorlogs productierecord van maar liefst 578 000 hectoliter behaald werd.
Haacht nam in de jaren vele andere brouwerijen over en kon, ondanks de oorlogen, blijven doorgroeien tot de op één na grootste brouwerij van België in 1953.
Vandaag de dag is de brouwerij een beursgenoteerd bedrijf (Co.Br.Ha) en maakt tal van bieren, waters en frisdranken. Vrijwel ieder bier heeft zijn eigen website en die zijn terug te vinden via www.haacht.com.
Tot slot: Keizer Karel Robijn Rood is een donker bier met een zoetig en fruitig aroma, een zachte en volle smaak en een zoethoppige afdronk. Een heerlijke afsluiter van het jaar, gecombineerd met bijvoorbeeld een mooi stuk kaas
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort