Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Floreffe Prima Melior ongefilterd
Type:Zwaar abdijbier donker
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:18º Plato
Land:België
Brouwerij:Lefèbvre
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
In vroeger tijden was de Prima Melior het bier dat door vader abt speciaal werd bewaard voor zijn gasten en bezoekers. Vandaag heeft de ABT ook het bier bewaard voor al haar bezoekers. Dit sterke donkere bier met hoog alcoholgehalte wordt op smaak gebracht met natuurlijke smaakmakers (kalisse en bittere sinaasappelschil, anijs). Na het gistings- en rijpingsproces, en het klaren van het bier voegt men suiker en gist toe voor de hergisting op fles. Deze methode werd overgenomen van de monniken van de abdij van Floreffe.
Brasserie Lefèbvre brouwt sinds 1983 alle Floreffe bieren in opdracht van de abdij van Floreffe. De abdij van Floreffe werd in 1121 gesticht door Norbert van Gennep en is gebouwd op een rots boven het stadje Floreffe aan de rivier de Samber. Omstreeks 1250 werd begonnen met het brouwen van bier.
De abdij overleeft vele oorlogen, maar de Franse Revolutie laat diepe sporen achter: de monniken moeten weg en de abdij wordt geveild. Ook de productie van bier wordt gestaakt, tot in 1850 de allerlaatste monnik overlijdt.
In 1960 wordt besloten nieuw leven de abdij te brengen door het weer (laten) brouwen van bier, het maken van brood en kaas.
De overeenkomst die getekend wordt bestaat uit 3 hoofdregels:
1. De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden aan de abdij.
2. Het bier heeft een historische verankering, d.w.z. in de abdij is in het verleden bier gebrouwen.
3. De abdij heeft het recht controle op de reclame en commercialisering uit te oefenen.
Daarmee zijn de Floreffe allen een erkend Belgisch Abdijbier en mag de brouwerij het bijbehorende logo dragen. Deze erkenning wordt uitgegeven door de Unie van Belgische Brouwers*. Het logo bestaat uit een gestileerd kelkglas met bruin bier tegen de achtergrond van een gotisch spitsboograam. Dit logo mag niet verward worden met het keurmerk van de trappistenbieren, het “Authentic Trappist Product.” Er zijn 19 erkende Belgische Abdijbieren.
Brasserie Lefèbvre is een echte familiebrouwerij in het Quenast, in vallei van de Zenne, op zo’n 25 kilometer ten zuidwesten van Brussel. In het begin dankt de brouwerij haar bestaansrecht aan grote steengroeve waar miljoenen “kinderhoofdjes”kasseien uitgehakt werden. Er werkten eind 19e eeuw duizenden arbeiders en het werk was zwaar en maakte de mannen zeer dorstig. Herbergier Jules Lefèbvre begreep het probleem en begon in 1876 een brouwerij, zodat de steenhouwers hun dorst konden lessen in de naburige herbergen. Na een gestage groei gooide de Eerste Wereldoorlog roet in het eten en werd de brouwerij ontmanteld door de bezetter. Pas in 1921 begon August Lefèbvre de brouwerij opnieuw, maar toen op een heuvel buiten het centrum om aan de overstromingen van de Zenne te ontsnappen. De brouwerij werd ondergebracht in de gebouwen van een op de fles gegane brouwerij. Gaston, zoon van August en derde generatie, moderniseert de brouwerij in de jaren daarop, totdat de Tweede Wereldoorlog weer roet in het eten gooit. De brouwerij overleeft deze periode ternauwernood.
In 1960 neemt Pierre (4e generatie) de leiding over, juist in een tijd waar de steengroeven hun activiteiten het inkrimpen zijn en Pierre investeert in nieuwe bieren. Phillipe (5e generatie) neemt in 1975 de leiding over. Hij moderniseert de brouwerij. En inmiddels heeft zijn zoon Paul de leiding van de brouwerij overgenomen. De expansie van de brouwerij richt zich voornamelijk op het buitenland; zo’n 80% van de bieren wordt geëxporteerd.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort