Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Texelse Hazeloth
Type:Dubbele weizenbock blond
Alcohol:7.36%
Stamwortgehalte:16.5º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Texelse
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Na enige discussie waren ze er nog snel uit: Texelse Hazeloth. Een aparte naam voor een uniek bier.
Marco Hazenberg was de winnaar van de finale van het Nederlands kampioenschap blind bierproeven. En als hoofdprijs mocht hij een bier bedenken en ontwikkelen dat Bier van de Maand zou worden bij de A.B.T. En nu is het dan zover. De Texelse bierbrouwerij werd uitverkoren om het bier te gaan brouwen. Marco, afkomstig uit Boxtel en had aan het kampioenschap meegedaan namens Bar Becoloth (= oude benaming van Boxtel). Hij heeft een duidelijke voorkeur voor het Duitse type tarwebieren, de Weizenbieren. En dan vooral die bieren met een extra bite. Eén van de meest indrukwekkende bieren vond hij de Vitus van Weihenstephan (Bier van de Maand september 2007). Dat diende als inspiratiebron voor het bier dat brouwer Maurice Diks moest samenstellen, maar met als zeer duidelijke voorwaarde dat het GEEN kopie van de Vitus mocht zijn. Na enig heen en weer gemail was de receptuur klaar en kon er gebrouwen worden. Volgens de smaakomschrijving van Marco moest het bier volmondig, fris en fruitig zijn, met tarwemout als hoofdbestanddeel. Er is maar liefst 60% Texelse tarwemout gebruikt. Begin augustus trok Marco naar Oudeschild waar hij het brouwen van zijn Hazeloth mocht bijwonen. Het was vroeg opstaan, want Maurice begint om 5 uur ’s morgens. Maurice gaf op zijn eigen specifieke manier uitgebreid en gedetailleerd uitleg tijdens het hele brouwproces. Mij vond bij Marco een gewillig oor, want Marco had in het verleden een brouwcursus gevolgd en zelf ook nog wel eens paar biertjes gebrouwen. Hij wist dus goed waarover het ging. Marco was dan ook bijzonder in zijn nopjes over de gang van zaken. Hij vond de hoofdprijs van het bedenken en helpen ontwikkelen van een Bier van de Maand geweldig. In de aanloop is hij vanuit Brabant gevolgd door verschillende media (Brabants Dagblad en Omroep Brabant). Marco is ook lid van de Bierkamer Boxtel, het proeversgilde dat zetelt in Bar Becoloth. De Bierkamer organiseert jaarlijks de zogenaamde Biereloth, een nazomerbierfestival op straat voor Becoloth.
Voor de Texelse Hazeloth had Maurice het zelfs de originele giststam van Weihenstephan weten te bemachtigen. Deze giststam geeft veel fruitesthers. Toch is de Hazeloth duidelijk anders dan de bieren van Weihenstefan. Dit komt door het Texelse duinwater, de puur Texelse gerst en tarwe en door speciale hopsoorten. Maar het bier is ook niet te vergelijken met de andere bieren van de Texelse bierbrouwerij.
Maurice gebruikt gerst van het eigen eiland. Overal op het eiland kom je borden tegen aan de rand van gerst- en tarwevelden waar op staat: “hier groeien 400.000 glazen bier”. Na de oogst wordt alle graan opgeslagen in grote silo’s en op afroep verscheept naar de mouterij van Dingemans in België. In deze speciaalmouterij vindt de vermouting plaats van het Texelse gerst. Vervolgens komt de mout weer terug naar het eiland om door Maurice te worden verwerkt in de diverse speciale Texelse bieren.
Texelse Hazeloth is uitsluitend gedurende de maand oktober op fust verkrijgbaar en alleen bij de cafés die aangesloten zijn bij de A.B.T. Dus nu maar hopen dat de heren kasteleins voldoende hebben ingekocht.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort