Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Cuvée 175
Type:Ale
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:18º Plato
Land:België
Brouwerij:de Koninck
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Wie regelmatig een bolleke drinkt of wie regelmatig in Antwerpen komt zal het niet ontgaan zijn: Brouwerij De Koninck bestaat dit jaar 175 jaar. En ter ere daarvan worden tal van feestelijke activiteiten georganiseerd. Op de website www.dekoninck.com is daar alles over te lezen. Eén van die acties is het (tijdelijk) opnieuw op de markt brengen van De Koninck Cuvée 175, gebrouwen met het originele recept zoals dat 15 jaar geleden ook het geval was. Toen was Antwerpen “Culturele Hoofdstad van Europa”. En als exclusiviteit heeft de A.B.T. deze maand dit bier op fust als Bier van de Maand.
De Cuvée 175 is een zware Belgische ale van 8 % geheel gebrouwen volgens de tradities van brouwerij De Konink. Dat wil zeggen: bovengistend, gehopt met Zaaser hop (hele hopbellen) en met de typische De Konincksmaak: aromatisch, moutig en hoppig. Voor de Cuvée 175 is biologische rietsuiker toegevoegd voor de extra vergisting en er is nog kleurmout gebruikt (120 EBC) voor de specifieke amberkleur.
Eigenlijk begint de geschiedenis De Koninck al 1827, toen Joseph De Koninck de uitspanning “De Plaisante Hof” oprichtte. Hij deed dit precies op grens van Antwerpen en Berghem, toen nog twee aparte gemeentes. De grenspaal die de grens aangaf, en waar dus tol moest worden betaald, staat er nog steeds en is voorzien van een hand, het symbool van Antwerpen. Maar Joseph overleed vroeg en zijn weduwe hertrouwde met Johannes Vervliet. Hij besloot in 1833 de uitspanning (afspanning op z’n Vlaams) om te bouwen naar een brouwerij: brouwerij De Hand. In 1845 neemt Carolus De Koninck, oudste zoon uit het eerste huwelijk, de brouwerij over.
Oorlogen, de opkomst van het pils en strengere vergunningsregels hebben een desastreuze uitwerking op de brouwerij-industrie van Antwerpen. Waren er in 1900 nog 25 brouwerijen actief, ruim een halve eeuw later is er nog maar één. In 1912 krijgt de brouwerij een andere naam: Brasserie Charles De Koninck. Na de Eerste Wereldoorlog zoekt de zaakvoerder, Florent van Bauwel, hulp bij Joseph Van den Bogaert, een brouwingenieur uit Willebroek, voor het weer opstarten van de brouwerij. Daar begint de expansie van deze typische Antwerpse familiebrouwerij. De zoon van Joseph, Modeste Van de Bogaert, komt in 1949 in de brouwerij en zal het bedrijf meer dan 50 jaar leiden. Nog altijd voert de familie Van de Bogaert de directie van de brouwerij; Dominique voor het commerciële deel en Bernard voor het brouwtechnische deel.
De brouwerij is in 1995 omgebouwd en uitgebreid naar een uiterst moderne brouwerij. En een paar jaar geleden is de afspanning waar het allemaal begon omgebouwd tot Afspanning De Hand, een moderne ontvangstruimte voor gezelschappen en bezoekers aan de brouwerij. Een bezoek waard, net als Antwerpen trouwens.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort