Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Milk Stout
Type:Zoete Stout
Alcohol:5.2%
Stamwortgehalte:15.5º Plato
Land:Amerika
Brouwerij:Left Hand Brewing Company
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Bier is booming in de Verenigde Staten. Nee, niet het bier (of wat er voor door moet gaan) van de hele grote brouwerijen, zoals Anheuser-Bush of Coors, maar meer de lokale brouwerijen die vaak ‘micro-breweries’ genoemd worden. Vaak hebben deze brouwerijen een productie waar menig middelgrote brouwerij jaloers op zou zijn. In Amerika is een microbrouwerij een brouwerij die minder dan 15.000 vaten per jaar produceert. Een vat is 31 US gallon, 1 gallon = 3,79 liter, 1 vat is dus 117,5 liter. De jaarproductie mag dus niet meer zijn dan 17.623 hectoliter. Iedere grotere stad heeft wel een aantal. Denver, de hoofdstad van de staat Colorado alleen al heeft er 18. Wie www.beerme.com aanklikt zal versteld staan van de hoeveelheid microbrouwerijen en brewpubs. Een mooi voorbeeld is de Left Hand Brewing Company in Longmont, Colorado.
Ook hier begon het klein, met een cadeautje. Dick Doore, medeoprichter van de Left Hand brouwerij kreeg met Kerst een thuisbrouw- starterpakket. Hij raakte geobsedeerd door bierbrouwen en toen hij later, in Colorado, zijn voormalige studiegenoot Eric Wallace weer ontmoette, was het pleit beslecht: ze begonnen een brouwerij.
Aanvankelijk heette de brouwerij Indian Peaks, maar die naam bleek al door een andere brouwerij gebruikt te worden. Dus werd de Left Hand brouwerij, ter ere van het indiaanse opperhoofd Niwot (Niwot betekent linker hand in het Arapahoe, een indianentaal).
Gevestigd in een oude vleesfabriek, gingen de zaken voor de wind en er werd steeds opnieuw geïnvesteerd in installaties, personeel, ingrediënten en bieren. Het begon zijn vruchten af te werpen, want de bieren vielen meer en meer in prijzen op verschillende bierfestivals.
Het credo van de brouwerij is ‘balans’. In balans met de omgeving, het leven, de bieren en het beleven er van.
Milk Stout : Gebrouwen met maar liefst 5 verschillende moutsoorten, 2 hopsoorten en echte chocolade. In 2006 is het bier beloond met de Gouden medaille de World Beer Cup in categorie zoete stout. En het Ámerikaanse, toonaangevende tijdschrift ‘Draft Magazine’ omschreef het in 2006 als: “Best mogelijk het beste stout in Amerika…” Klinkt veelbelovend, maar wat u er van vindt vernemen wij graag. Ga daarom naar onze website en laat ons weten wat u van dit bier vindt.
Op www.lefthandbrewing.com zijn vele zaken over de brouwerij, de bieren en nog veel meer te vinden.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort