Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Harviestoun Bitter & Twisted
Type:Blond Ale
Alcohol:3.8%
Stamwortgehalte:17.5º Plato
Land:Schotland
Brouwerij:Harviestoun Brewery
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Alva een dorpje op ruim 50 kilometer ten noordwesten van Edinburgh. Op zich een wat slaperig dorpje. Maar er is wel een jonge brouwerij gevestigd die zich in korte tijd erg heeft onderscheiden. De brouwerij begon in 1985 in een boerenschuur en toen de capaciteit uitgebreid werd is de brouwerij naar Alva verhuisd en werd het een moderne brouwerij. In 2006 is de brouwerij overgenomen door de Caledonian brouwerij uit Edinbrugh. Maar toen deze op zijn beurt, in april 2008, weer werd opgekocht door de Scottish & Newcastegroep besloot Harviestoun weer als zelfstandige brouwerij door te gaan.
De brouwerij heeft niet zo’n uitgebreid gamma bieren, maar ze worden wel met grote passie, inzet en vakmanschap gebrouwen. Zo is de Bitter & Twisted vele malen onderscheiden op diverse bierfestivals van onder andere CAMRA; in 2003 is de fustenversie zelfs tot “Champion beer of Britain” gekozen tijdens het prestigieuze “Great British Beer Festival (GBBF) en in 2005 “Scottisch surpreme Champion”. Maar ook op het vasteland is het bier bij verschillende competities meermaals onderscheiden met gouden medailles. Volgens de bekende bierjournalist Roger Protz hoort dit bier bij de top 10 van Britse bieren die je moét proeven.
Het verhaal gaat dat de hoofdbrouwer, in de begintijd, aan het werk was in een oude boerenschuur, met als enige gezelschap een hinderlijke muis. Dit knorrige knaagdiertje kreeg de naam Harvie en werd het symbool van de jonge brouwerij.
De naam “Bitter & Twisted” verwijst naar de citroenachtige bijsmaak, maar dat betekent niet dat er ook citroenen zijn gebruikt bij het brouwen. In tegendeel zelfs, de citroenachtige bijsmaak komt doordat er Styrian Goldings hop gebruikt is, samen met Hallertauer Hersbrucker en Challenger hop. Het bier is bleek goud van kleur en heeft een vrij grof schof dat snel verdwijnt. Het aroma is voorspeelbaar hoppig, met een grondige ondertoon en een beetje kruidige citrusvrucht. De smaak wordt omschreven als hopbitter, een beetje scherp met een citroenachtige bijsmaak. Ook de nasmaak is hoppig. Een prima bier voor dorstig makende zomeravonden.
Erg bescheiden zijn ze niet, maar ze hebben wel realiteitszin en hebben zo hun heel eigen opvattingen. Zo zien ze het brouwen van bier niet als baan, maar als passie, als spel. Ze zouden er zelfs een bad in nemen, als dat geen zonde zou zijn. Ze doen de dingen niet zoals iedereen anders dat doet en ze gebruiken geen toevoegingen. Ze zijn op zoek naar de beste ingrediënten en gebruiken deze ook, zoals hele hopbellen en geen hopextract.
Kortom: het belooft een verfrissend zomerbier, met een heel eigen karakter.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort