Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Jenlain Ambrée
Type:Bière de Garde
Alcohol:7.5%
Stamwortgehalte:17.5º Plato
Land:Frankrijk
Brouwerij:Duyck
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Frankrijk is het land van wijn, cognac, champagne en pastis. Het land wordt niet direct geassocieerd met kleine brouwerijen, mooie bieren. En toch is Noord-Frankrijk een streek waar enkele tientallen brouwerijen actief zijn, met bieren die de moeite waard zijn. Neem bijvoorbeeld Brasserie Duyck, een familiebrouwerij, die sinds 1922 een reeks uiteenlopende bieren maakt. Dicht tegen de Belgische grens, niet ver van Valenciennes.
Het bekendste bier is de Jenlain Ambree, dat nu voor het eerst op fust in Nederland verkrijgbaar is. Het is een zogenaamde “bière de garde”; een Noord-Franse bierstijl die zich het beste laat omschrijven als een artisinale zware ale, gemaakt om te bewaren (in België noemen ze dat provisiebier). En dat lange bewaren wordt weer bereikt door de lange, koude lagering. De geur doet denken aan hazelnoot en koekjes en de smaak is moutig, cake-achtig, met fruitige aspecten en eindigt in een soepele droge nasmaak. Het bier wordt gemaakt van drie soorten Franse gerst uit o.a. de champagnestreek en Bourgondië. En ook de drie gebruikte soorten hop komen uit eigen land: de Elzas.
Eigenlijk begon het brouwen al rond 1900 toen Leon Duyck met brouwen begon, maar in 1922 richtte zijn zoon, Felix, de huidige brouwerij op. Hij begon met het brouwen van de bewaarbieren, bière de garde. En in 1950 introduceerde de brouwerij de bieren in champagneflessen, zodat mensen het bier, met nagisting op fles, thuis konden drinken. In het begin gebruikte men gerecyclede champagneflessen, waarvan de kinderen de aluminium capsules eraf moesten schrapen. Nu gebruikt men een eigen 75cl. fles.
Raymond Duyck, de huidige directeur en 4e generatie brouwer, predikt nog immer het motto van zijn voorvaders: van traditie naar innovatie, met behoud van traditioneel bier. Nog steeds worden de beste ingrediënten gezocht, de wort wordt nog altijd op traditionele manier gemaakt en het gistings- en lageringsproces (bovengistend) duurt nog steeds minimaal 40 dagen. Maar het hele brouwproces gebeurt wel met moderne apparatuur en de controle ervan is zeer scherp. Moderne techniek die helpt traditioneel bier te blijven brouwen. En dat het ze voor de wind gaat blijkt wel uit het feit van de jaarproductie rond de 80.000 hectoliter ligt.
De bieren van Jenlain lenen uitstekend voor het koken met bier. Niet alleen “onze huiskok” Han Hidalgo heeft weer een lekker recept gemaakt, maar ook wijlen “beerhunter” Michael Jackson heeft meerdere recepten met Jenlain gemaakt. Hij was vooral gecharmeerd van stoofpotten met (lams)vlees.
Meer weten over de brouwerij en de bieren? Klik op www.duyck.com
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort