Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Texels Goudkoppe
Type:Zwaar Blond
Alcohol:7%
Stamwortgehalte:16.5º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Texelse
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Een heerlijk voorjaarzonnetje verwarmt het terras aan de achterkant van de Texelse bierbrouwerij. Het uitzicht is wijds met veel schapen, boerderijen en glooiende weilanden. Brouwer Maurice Diks is net klaar met een rondleiding en brengt, met zijn kenmerkende brede grijs, een paar glazen Goudkoppe. Een nieuw bier, speciaal gebrouwen voor de A.B.T.. Joviaal, enthousiast en krachtig als altijd vertelt hij over het bier, zijn brouwerij en het prachtige eiland. Het is zeer goed toeven daar.
De Texelse Goudkoppe is een bovengistend blond bier met een alcoholpercentage van 7 %, dat nagist op het vat. Voor dit eigenzinnige bier gebruikt de Texelse bierbrouwerij uitsluitend Poperingse hopsoorten die speciaal voor de brouwerij worden geteeld. De bloemige smaak die kenmerkend is voor deze hopsoorten, verschaft de Texelse Goudkoppe een frisbittere afdronk (38 EBU). Texelse Goudkoppe is gebrouwen met Texelse gerstemout en zuiver Texels duinwater. Je zou kunnen zeggen dat het een streekproduct is. Jammer dat er op Texel geen hop verbouwd wordt
De Texelse Goudkoppe is een avontuurlijk bier dat stevig en toch fris op de tong ligt, kortom een prettig bier met een aangenaam hopbitterje om van te genieten.
De Texelse Goudkoppe wordt het liefst geserveerd in een stoer kelkglas en komt het best tot zijn recht op een drinktemperatuur van zes tot acht graden Celsius.
De gedachtegang achter het brouwen van de Goudkoppe is het opvullen van het gat tussen het Texels Goud (een Kölsch type) en de Texelse Tripel. De brouwerij is een echte speciaalbierbrouwerij en de uitdaging was om een “volle blonde” te maken. En om het bier uit te proberen bestaat er voor de brouwerij geen beter platform dan de cafés van de A.B.T. Afhankelijk van de mening van de bezoekers en de ondernemers, zal al dan niet besloten worden dit bier in het assortiment op te nemen. Des te meer reden om het bier te proeven en uw mening te geven.
In 1999 is het allemaal begonnen. In de beginjaren was de brouwerij kleinschalig en werd op zeer ambachtelijke manier een bescheiden hoeveelheid speciale bieren gebrouwen; en alles stond in het teken van ontwikkeling. De styling en het promotiemateriaal werden regelmatig aangepast. In 2001 werd het oppervlak van de brouwerij aanzienlijk vergroot tot 1400 m2. Een nieuwe bottellijn (ook voor fusten), een nieuwe lagerkelder en tot slot een volledig nieuwe brouwinstallatie deden in hoog tempo in hun intrede. Daarmee ging dus ook de productie snel omhoog. Tegenwoordig is schenkt men op vrijwel het hele eiland bieren van de Texelse en ook op vaste land zijn de bieren redelijk tot goed verkrijgbaar.
Bij de brouwerij is ook een gezellig proeflokaal en op regelmatige tijden worden rondleidingen gegeven.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort