Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Arend Tripel
Type:Tripel
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:18º Plato
Land:België
Brouwerij:De Ryck
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
An De Ryck is één van de heel weinige vrouwelijke brouwers van België. En ze is alweer de vierde generatie van de familie De Ryck die de familiebrouwerij in stand houdt. Ze heeft tijdens de European Beer Star een bronzen medaille gewonnen in de categorie Belgian-Style Tripel met haar paradepaardje Arend tripel. En dat is heel opmerkelijk, zeker als u weet dat dit bier nog maar sinds september ’07 op de markt te verkrijgen is.
Arend tripel is een licht gesluierd goudblond bier en heeft een verwarmende caramelsmaak in combinatie met een zachte hopbitterheid. De pittige afdronk maakt van dit bier een eigentijds bier van hoge gisting.
Deze tripel is op artisanale wijze gebrouwen waarbij enkel en alleen natuurlijke producten worden gebruikt zoals hop, mout, gist, water, suiker en enkele kruiden die door het brouwersteam geheim worden gehouden. De Arend tripel is een bier van hoge gisting - met nagisting op de fles – en heeft een alcoholpercentage van 8,0 %. Tijdens het degusteren ervaart men een hoppig aroma in de neus in combinatie met een zachte moutsmaak. Haar zacht-bittere, verwarmende afdronk maakt van de Arend tripel een echt degustatiebier.
Alles begon in 1886 toen Gustaaf De Ryck, verknocht aan het brouwersvak, een boerderij koopt voor
5000 Belgische frank, tegenover de kerk van Herzele. In die tijd een veel voorkomende combinatie: boerederij/ brouwerij.
Daarna trekt hij naar het Duitse Bremen om er het brouwersvak te leren. Kuipen en koperen ketels werden aangevoerd en al snel vloeide einde 19e eeuw het eerste bier rijkelijk in menig café in de Denderstreek. Brouwerij De Gouden Arend was geboren. Met een donker en een blond bier Uitzet tracht Gustaaf De Ryck bierminnend België te veroveren. Jammer genoeg maakt WO I voorlopig een einde aan de activiteiten van de familiebrouwerij. Ketels worden in beslag genomen waardoor de brouwerij geruime tijd de tapkraan moet sluiten.
In 1920 worden de krachten gebundeld en opent Brouwerij De Gouden Arend voor de tweede maal haar deuren. Voortaan draagt de brouwerij de naam Brouwerij DE RYCK, naar analogie met de stichter van deze familiebrouwerij. Naast een nieuwe naam, lanceert men eveneens het amberkleurige bier Special DE RYCK, een authentiek Special Belge-bier dat gebrouwen wordt enkel met 4 zuivere ingrediënten (hop - mout - gist - water) zoals dit nu nog altijd het geval is. Tussen 1938, het jaar waarin Gustaaf sterft, en 1965 wordt het roerstok doorgegeven aan zijn zoon Clément en zijn twee zussen. Nadien vormen de neven Gustaaf jr. en Paul De Ryck de familiebrouwerij om tot een bv.
120 jaar later en 4 generaties verder staat nog altijd een familielid aan de roerkuip. En niet zomaar iemand: An De Ryck, één van de weinige vrouwelijke brouwers in België.
Het artisinale karakter van brouwerij De Ryck werd in 2007 beloond door de erkenning van de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro -en Visserijmarketing) voor 'Special' De Rijck, het paradepaardje van de Herzeelse brouwerij De Rijck, met het label 'erkend streekproduct'. Op dinsdag 12 juni 2007 kreeg Brouwerij De Rijck het heuglijke nieuws medegedeeld. Eerder won 'Special' De Rijck een bronzen medaille op de World Beer Cup in 2006. Dit bier wordt sinds 1920 gebrouwen in Herzele in Oost-Vlaanderen. Ook in Nederland is het verkrijgbaar bij gespecialiseerde horecazaken en slijterijen. Om het VLAM-label van erkend streekproduct te krijgen, moet het product aan 5 criteria voldoen:
* Product gemaakt met streekeigen grondstoffen en/of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd
* Algemeen aanvaard als een traditioneel streekeigen product.
* Naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie
* Origine van het streekproduct en bereidingsstreek moeten overeenkomen
* Het product moet reeds minimaal 25 jaar bestaan
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort