Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Alfa Superdortmunder
Type:Dortmunder
Alcohol:7.5%
Stamwortgehalte:0º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Alfa
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
De Alfa bierbrouwerij (www.alfa-bier.nl) is hoogstwaarschijnlijk de mooist gelegen brouwerij van Nederland. Verscholen in het Zuid-limburgse heuvelland straalt de brouwerij rust uit. Het is ook één van de weinige nog volledig onafhankelijke familiebrouwerijen die nog over is. Bovendien heeft de brouwerij de enige eigen brouwwaterbron van Nederland die door het ministerie van VWS erkend is. Een erkenning die zeer regelmatig gecontroleerd wordt en waar zware eisen aan gesteld worden. Het water uit de bron is zo’n 6000 jaar oud en is in de buurt van Aken als regenwater gevallen. Met een snelheid van 2 tot 3 meter per jaar werkt het zich door kalksteenlagen heengewerkt. Het water is zo zuiver dat het zonder enige bewerking kan worden gebruikt, vandaar de slogan: “Natuurzuiver bier uit Limburgse bron”. In Nederland zijn 10 erkende bronnen en de bron van de brouwerij is de enige die voor het brouwen van bier gebruikt wordt. En één van de eisen die het ministerie stelt is dat het hoeveelheid gebruikt water gecontroleerd moet worden. Daarom nummert de brouwerij zijn flesjes. En toch wordt zo’n 120.000 hl. per jaar geproduceerd.
De brouwerij is in 1870 opgericht door Joseph Meens in het gehucht Thull bij Schinnen. De combinatie brouwerij met boerderij kwam in die tijd vaak voor. Het gerst voor de brouwerij verbouwde men zelf. In het begin werden bieren van hoge gisting gebrouwen en pas rond de eeuwwisseling van de 19e naar 20e eeuw is men overgestapt naar het produceren van “Beierse” bieren, bieren van ondergisting, volgens het Duitse Reinheitsgebot. En nog steeds houdt men daar aan vast.
Ondanks het traditionele karakter van de brouwerij gaat men wel met de tijd mee. Zo werd ruim een jaar geleden een nieuwe, roestvrij stalen brouwketel van 70 hl. geïnstalleerd. De 50 oude jaar oude brouwketel van 69 hl. krijgt een plaatsje bij het nog uit te breiden, oergezellige proeflokaal waar het goed toeven is.
Harry Meens, de huidige eigenaar en 4e generatie die de brouwerij beheert, houdt er, net als zijn voorvaders, een geheel eigen visie op na. Zo werd tot 1960 alleen bier op fust gemaakt voor de directe omgeving. Pas daarna schakelde men langzamerhand over op de thuismarkt en kwamen de eerste flesjes op de markt.
En nu wordt maar liefst 95% van het bier op fles afgevuld. Het is daarom dan ook bijzonder dat de Alfa Super Dortmunder voor de ABT op fust is afgevuld.
Dortmunder is een type bier van lage gisting dat uit Dortmund afkomstig is. De Belgische en Nederlandse brouwerij hebben hier een heel eigen interpretatie aan gegeven. De Super Dortmunder van Alfa is een van de zwaarste ondergistende bier van Nederland en heeft een lagering van maar liefst 2 maanden ondergaan. En door het gebruik van Duitse en Tsjechische hopsoorten is er een krachtig hop-aroma ontstaan met veel bouquet.
Beerhunter ® Michael Jackson omschrijft het bier in één van boeken alsvolgt: “dit bier heeft een delicaat, bijna vanille-achtig aroma en een licht mondgevoel voor zo’n zwaar bier. Het heeft een romige textuur en smaak met achtergrond van vers dat in de mond smelt. Het geeft voldoening, is niet verzadigend en is gevaarlijk genietbaar”. U bent gewaarschuwd!!
Proost !!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort