Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Ichtegem's Grand Cru
Type:Vlaamse Bruine
Alcohol:6.5%
Stamwortgehalte:15º Plato
Land:België
Brouwerij:Strubbe
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
De bijzonderheid van dit bier, voor het eerst gebrouwen in 2006, is de lagering op houten wijnvaten uit de Bordeauxstreek. Na 2 jaar wordt het gemengd met een jong, iets zoeter, bier. De uiteindelijke verhouding is 60% belegen bier en zo’n 40% jong bier. Door de langdurige lagering in, eenmalig gebruikte wijnvaten uit de Bordeauxstreek, zakt het alcohol percentage iets. Doordat deze wijnvaten een keer gebruikt heeft dat er voor gezorgd de meeste tanninen uit het hout verdwenen zijn. Het resultaat is een fris, zoetig en iets zurig donker kleurig bier dat volledig past in de omschrijving als Vlaams Oud bruin. De gebruikte hopsoorten zijn overjarige Poperingse hop, Engelse Kent Golding, Styrian en Zaas Zatec.
In het hartje van West-Vlaanderen, op een steenworp van de drukke verkeersweg Roeselare-Oostende, ligt het vredige Ichtegem. Een dorpje zonder geschiedenis, dat in het verleden slechts af en toe in het nieuws kwam door de aanwezigheid van drie brouwerijen op zijn grondgebied.
Vandaag is nog één brouwerij in werking. Gelegen in de schaduw van de 17de eeuwse Sint-Michielskerk, is de artisanale brouwerij Strubbe - de Maagd van Gent zoals ze eertijds genoemd werd - zo oud als ons land.
In 1830 verliet een zekere Carolus Strubbe het handelsstadje Tielt om in vlasgemeente Ichtegem zijn geluk te beproeven. Hij werd er boer en brouwer: in de zomermaanden werkte hij op het veld en in de wintermaanden stond hij op de moutvloer en aan de roerkuip. Dat was nog de tijd dat de brouwers de meest noodzakelijke grondstoffen zelf verbouwden, niet alleen gerst en andere granen, maar op vele plaatsen zelfs hop. De vaten en de kuipen werden in de brouwerij zelf vervaardigd of alleszins toch hersteld en meestal met eik van eigen gewin. Die ambachtelijke aanpak verklaart waarom de biertonnen zo verschillend waren van grootte en uiteraard van inhoud.
Sedert de oprichting is de brouwerij familiebezit gebleven, zes generaties lang, van vader op zoon. Carolus Strubbe werd opgevolgd door zijn zoon Louis, die de roerstok doorgaf aan zoon Medard, die de oude naam van de brouwerij veranderde in brouwerij Strubbe en later de exploitatie overliet aan zijn enige zoon Aimé. Na Aimé kwamen twee zonen in het bedrijf: Gilbert Strubbe, die brouwmeester werd en zijn broer Etienne Strubbe, die verantwoordelijk was voor de verkoop en administratie. Vandaag is de zaak in handen van Norbert Strubbe, die zijn vader Etienne heeft opgevolgd, en Marc, zoon van Gilbert, die het produktieproces leidt. In het verre verleden had elk dorp ten minste één brouwerij. België telde in 1900 met zijn 6,7 miljoen inwoners, 2632 gemeenten en 197.821 cafés precies geteld 3223 brouwerijen. Vandaag blijven er geen honderd meer over. Dat brouwerij Strubbe heeft kunnen overleven, dankt zij aan het feit dat de verschillende generaties, van Carolus Strubbe tot Norbert en Marc Strubbe, honderd vijfenzestig jaar lang dus, zijn blijven investeren. Met het oog op prestige deden de meeste brouwers dat niet. Ze staken liever hun centen in huizen die tot cafés met verplichte aankoop beschouwd konden worden. Ze hadden ongelijk, want reeds na de eeuwwisseling begon het aantal cafés zienderogen te verminderen, tot 85.000 in 1950. Tegenwoordig zijn er nog maar 30.000 cafés over. Het verlies aan vaste klanten (en huishuur) enerzijds en de technische en kwalitatieve achterstand in de produktie anderzijds verplichtten vele brouwers ertoe hun bedrijf te sluiten.
In 1986 werden de open gistkuipen vervangen door vier cilindro-conische tanks van 150 hl, waardoor er sneller en sterieler gewerkt kon worden en bewaarmiddelen definitief tot het verleden behoorden. Met die investeringen kon brouwerij Strubbe haar machine-en opslagpark moderniseren, zonder daarbij afbreuk te doen aan de traditionele produktiemethodes. Door de stijging en de uitbreiding van de streekbieren, begin de jaren 90, kwamen er nog cilindro-conische tanks bij. Tot en met 1999 werd in de brouwerij ook water en limonade geproduceerd. Ook in in 2000 stond de tijd niet stil in de brouwerij Strubbe. Aluminium tanks werden stuk voor stuk vervangen door Inox tanks, de vatenvuller moest plaats maken voor een nieuwe, enz ...
In 2001 zal er opnieuw geïnvesteerd worden om de uiteindelijke kwaliteit van het bier alsmaar te verbeteren. Marc Strubbe werd bekroond door de “Fédération des Etudes et Recherches dans l\\\'Industrie de Fermentation” voor zijn wetenschappelijke studie \\\'Het rendement van de hopping tijdens het koken van het wort en het bitterstofverlies tijdens het verdere produktieproces\\\'.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort