Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Kerstvuur
Type:Kerstbier
Alcohol:9%
Stamwortgehalte:20º Plato
Land:België
Brouwerij:Pirlot
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Aan de kwaliteit en de smaak van het bier zal het zeker niet liggen. Want onze “Bier-van-de-maand-man” Cor Hooymaayers heeft wat dat betreft een uitstekend gevoel voor mooie bieren. Het is alleen jammer dat Guy Pirlot nog steeds maar een heel kleine eigen brouwerij heeft. Voor grote opdrachten wijkt Guy uit naar de Proefbrouwerij in Lochristi. En daarvan is bewezen dat de kwaliteit van de bieren bijzonder goed zijn, want er zijn in het verleden vaker “Bieren van de Maand” bij de A.B.T. geweest die gebrouwen zijn bij de Proefbrouwerij. Waaronder ook het eerste bier van Guy: Kempisch Vuur.
Kerstbieren hoeven zich (gelukkig) niet te houden aan vaststaande recepturen en ze worden maar 1x per paar gebrouwen. Daarom zijn informatieve artikelen afhankelijk van de informatie die de brouwer geeft. Hieronder zijn uitleg over Kerstvuur:
“Kerstvuur is een goudblond vier-granenbier (16 EBC). De storting van 20° Plato levert uiteindelijk een bier op met een alcoholgehalte van 9,0 %vol. Het is een volmoutbier: je zal dus geen andere zetmeel- en/of suikerleveranciers in het wort aantreffen. Ook eender welke andere toevoegingen werden uit de brouwzaal gebannen. Het bier heeft een aangename volmondigheid, veroorzaakt door de ideale mengeling van vier verschillende granen. Een kleine hoeveelheid tarwemout zorgt, door zijn gehalte aan eiwitten, voor een stevige stabiele schuimkraag. Naast deze storting, die dezelfde is als voor de Tripel, wordt een aanzienlijke hoeveelheid Munich mout toegevoegd die zorgt voor extra body en geen ruimte laat voor een alcoholsmaak.
Een specifieke mengeling van hop en kruiden (32 EBU) maken van dit bier tenslotte een typisch kerstbier.
Het Kerstvuur is slechts beperkt verkrijgbaar: elk jaar in augustus wordt 10 hl gebrouwen dat dan optimaal kan rijpen en klaar is voor consumptie tijdens de eindejaarsfeesten.” Ook nu is het bier in augustus gebrouwen en heeft dus een aantal maanden kunnen rijpen.
\\\\\\\"Pulderbos\\\\\\\" zegt u, waar ligt dat? Nou, zo\\\\\\\'n vijftien kilometer ten oosten van Antwerpen, behorend tot de gemeente Zandhoven. Tevergeefs zal men daar naar een echte brouwerij zoeken, zoals de meesten die kennen. Er is wel een brouwerij, maar met een brouwinstallatie van 50 liter kan je niet spreken van een echte brouwerij. Guy is ook begonnen als hobbybrouwer, maar wel met duidelijke aspiraties om zelf een eigen professionele brouwerij op te zetten. Hij heeft onlangs een pand gekocht, waarin dat zal plaatsvinden. Het wachten alleen nog wachten op de nodige vergunningen..
Vandaar dat eigenaar Guy Pirlot is uitgeweken naar de Proefbrouwerij in Lochristi, want ondanks dat hij zijn bier langer bij De Proefbrouwerij brouwt, was deze opdracht veel te groot voor hem om dit alleen aan te kunnen. Bovendien kent De Proefbrouwerij het klappen van de zweep, omdat al vaker een Bier van de Maand voor de A.B.T. heeft gemaakt. Op www.kempisch-vuur.be is informatie over Guy en zijn activiteiten te vinden
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort