Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Bersalis
Type:Tripel
Alcohol:9.5%
Stamwortgehalte:20º Plato
Land:België
Brouwerij:Oud Beersel
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Wie ooit een bezoek heeft gebracht aan het Pajottenland, voor 2003, zal er vast wel eens geweest zijn: café In ’t Bierhuis in Beersel. Een must en een vast onderdeel van de “Tour de Gueuze”. Een bijzonder café met zijn opvallende gevel en het beroemde mortierorgel. Het café hoorde bij brouwerij Oud Beersel, een echte lambiek brouwerij, middenin in gebied van de lambieken, gueuzes en krieken. Een gebied dat bol staat van brouwhistorie, traditionele brouwerijen en geuzestekerijen. Waar het maken van bier als belangrijk onderdeel van de cultuur gezien wordt. De geschiedenis van brouwerij Oud Beersel gaat terug tot 1880. Henri Vandervelden was seizoenarbeider bij een brouwerij in Ukkel (het brouwen van geuzes speelt zich af van oktober tot april). Daarnaast was hij fruitplukker in de omgeving. Hij besloot om zelf te bier te gaan brouwen. Zijn oudste zoon, Egidius, trouwde met de dochter van een kaasboer, die een dorpswinkel annex staminee uitbaatte. En in 1934 verbouwde hij de winkel om tot café, met de bekende rood/witte tegeltjes, met daar achter een brouwerij. Zijn zoon Henri werd later brouwingenieur en één zijn dochters baatte het café uit tot 1988. In 1954 naam Henri de brouwerij over en gaf het de naam Oud Beersel. Tot 1988 werd het afvullen nog met de hand gedaan. In 1991 nam zijn neef Danny Draps de zaak over toen Henri de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. En in 2002 besloot Danny de roerstok aan de wilgen te hangen en het café –én het grote mortierorgel- werden verkocht. Deze beslissing greep twee jonge bierliefhebbers, Gert Christiaens en Roland de Bus, zo aan dat zij besloten de brouwerij in ere te herstellen en te bewaren als cultureel erfgoed. Na veel overleg met de oude Henri, werd op 25 november 2005, tijdens een sneeuwstorm, de brouwerij heropend. Om het ideaal te kunnen financieren werd Bersalis (Beersel in het Latijn) gebrouwen, eerst nog buiten de deur, maar later in de eigen brouwerij. Het motto: “Brengt leven in de brouwerij!” dat het duo koos bij de lancering van de Bersalis is bijzonder toepasselijk. Een andere, maar niet minder belangrijke, reden was om de tijd te nemen weer geuze en kriek te gaan brouwen. Want het duurt immers minimaal drie jaar om verschillende jaargangen lambiek te kunnen versnijden tot een goede oude geuze. Dat er een paar jaar zit tussen sluiting en heropening van de brouwerij komt omdat Gert geen brouwingenieur was. Hij ging eerst een brouwopleiding volgen en ervaring opdoen bij andere brouwerijen. Daarnaast werd ook de oude Henri ingeschakeld om Gert de fijne kneepjes van het brouwen en steken van lambiek stapsgewijs bij te brengen. Inmiddels hebben Gert en Roland hun grote doel ook weer kunnen verwezenlijken: het opnieuw op de markt brengen van de Oude Geuze en Oude Kriek van Oud Beersel.
Volgens ingewijden is de Bersalis een pittig, romige tripel die, op z’n Vlaams, zoetjes binnenloopt. Het heeft een fruitig en moutig aroma en er is gebruik gemaakt van kruiden. De brouwer verklapt allicht niet om welke kruiden het gaat en in welke hoeveelheden.
De brouwerij is te vrij bezoeken op de eerste zaterdag van de maand om 11.00 uur. Op de website: www.oudbeersel.com is alle informatie te vinden.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort