Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Bon Secours Framboise
Type:Framboise
Alcohol:7%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:België
Brouwerij:Caulier
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Fruitbieren zijn er voldoende, maar weinig bieren zijn zoals dit. Het is een wat zwaarder fruitbier van hoge gisting. Dat geeft een vollere, en wat rijpere smaak. Bovendien is een zeer goede balans gecreëerd tussen zoet en zuur. Een perfect bier voor een zwoele zomerse dag.
Het is een ongefilterd, ongepasteuriseerd bier en volgens diverse biersites is er 1,7% frambozensap aan te toegevoegd en het schuim is evenwichtig en overvloedig. Dus alles wijst er op dat dit een prachtige keuze is als Bier van de Maand augustus. Daarnaast is het een artisinaal gebrouwen bier, wat inhoudt dat het op een traditionele, natuurlijke manier gebrouwen is, zonder toevoeging van onnatuurlijke stoffen.
De brouwerij zelf ligt tegen de Franse grens aan, tussen Tourain (Doornik) en Mons (Bergen). In de afgelopen vijf jaar heeft brouwerij Caulier meer aan bekendheid en vooral erkenning gewonnen, omdat de mensen van brouwerij hard hebben gewerkt aan de naamsbekendheid. In veel gespecialiseerde cafés en slijterijen zijn de bieren brouwerij Caulier te vinden als vast onderdeel van het assortiment. En dat is niet voor niets. Niet alleen de uitstraling, maar zeker ook de kwaliteit van de bieren is hier voor verantwoordelijk. Want als de consument het bier niet wil, wordt het niet verkocht. Zoals gezegd ligt de brouwerij diep verscholen in het Henegouwse land in het plaatjse Péruwelz (pee-ru-wee). De historie vermeldt dat het allemaal begon in 1933 toen Charles Caulier, uit het dorp Bon Secours, het als mijnwerker voor gezien hield en voor zichzelf begon als bierhandelaar. Hij vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Frankrijk en keerde erna weer naar zijn eigen dorp terug. Hij nam een gok, kocht een vrachtwagen en nam zijn oude beroep weer op. Hij profiteerde van de naoorlogse bloei. De zaken gingen goed en toen de derde generatie het bedrijf overnam bleken de gebouwen te klein. Er diende zich een mogelijkheid aan om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan; in het naburige Péruwelz werden de gebouwen van een opgeheven looierij gekocht en toen de familie de installatie van de failliete brouwerij Deneve uit Schepdaal over kon nemen was dat het startsein van Brasserie Caulier. De brouwerij laat zich het best omschrijven als een traditionele artisanale brouwerij die bieren maakt volgens oude principes, waarbij haast uit den boze is. De naam Bon Secours grijpt dus terug naar het dorp waar het allemaal begonnen is.
Een bezoek aan de brouwerij is bijzonder goed mogelijk; ze zijn er op ingericht. Een groot ontvangstlokaal heeft plaats voor 250 personen, dat ook besproken kan worden voor buffetten, ontvangsten en diners. Wel even van te voren reserveren. Ook wordt gekookt met bier, in het bijzonder met de bieren uit eigen huis. Bezoek de (Franstalige) site www.caulier.be. En onder het ontvangstlokaal is een drive-in slijterij te vinden die alle bieren van de brouwerij verkoopt. Er zijn zelfs zeer grote flessen van 15 (!) liter te koop.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort