Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Sinebrychoff porter
Type:Porter
Alcohol:7.2%
Stamwortgehalte:17º Plato
Land:Finland
Brouwerij:Sinebrychoff
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Verschillende biersites prijzen dit bier bijna de hemel in. Ratebeer.com en Beeradvocate.com waarderen deze porter boven de 9. Dat alleen al moet meer dan voldoende reden zijn om dit te bestellen. Zelfs Beerhunter Michael Jackson omschrijft het bier in één van zijn vele boeken, Groot Bierboek (De 500 allerbeste bieren ter wereld, uitgeverij Lannoo/ Van Dishoeck 2001) alsvolgt: “Het Finse brouwsel is levendig. Het is droog, zacht, olie- en koffieachtig en bloemig, begeleid door een vleugje vers hout. Z’n volle, verwarmende afdronk is een tegengif tegen de Baltische koude.” Daarnaast heeft het bier op grote bierfestivals vele prijzen in de wacht gesleept.
Terwijl u van uw Koff Porter geniet eerst even wat geschiedenis. Eeuwenlang is Finland een onderdeel van het Zweedse koninkrijk geweest, totdat Rusland het Finse deel in 1809 veroverde. In 1917 riep Finland eenzijdig de onafhankelijkheid uit die kort daarop door Rusland werd erkend.
Dat verklaart ook dat de oprichter van de Sinebrychoff brouwerij (ook wel de Koff brouwerij genoemd) een Rus was. Hij, Nicolai Sinebrychoff, een Russische handelsreiziger, begon in 1819 zijn brouwerij. Sinebrychoff is de oudste brouwerij van Scandinavië. Tegenwoordig maakt de brouwerij deel uit van de internationale brouwerijgigant Carlsberg.
Koff Porter is waarschijnlijk het bekendste bier van Finland. Het is een zeer donker met een duidelijke rokerig aroma in de beste tradities van de klassieke stijl ‘Russisch Imperial Stout’. Imperial Stouts werden in het begin in Engeland gebrouwen en daarna de Oostzeelanden geëxporteerd. Later gingen de brouwers rond de Oostzee het type zelf brouwen. Het type Imperial Stout kenmerkt zich door een vollere en sterker geroosterde smaak dan porters die in Groot-Brittannië en Ierland gemaakt zijn.
De term porter komt oorspronkelijk uit Londen. Het was het bier van de kruiers (porter in het Engels) die het bijna zwarte bier. De porters met een vollere en steviger smaak werden al snel stout (“stevig” in het Engels) genoemd.
Koff Porter is bovengistend en heeft een respectabel alcohol volume van 7,2%/ vol. en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Dit klinkt wat vreemd, want het bier is veel eerder ook al gebrouwen. Dit heeft alles met de drooglegging te maken die duurde van 1917 tot 1932/1933. En na de Tweede Wereldoorlog herintroduceerde de brouwerij de porter weer rond 1952, maar werd weer permanent in productie genomen in 1957. Het verhaal gaat dat er geen bovengistende gist bewaard gebleven was. Daarom werd een monster gist uit een fles Guinness gehaald en verder ontwikkeld. Niemand kan bewijzen dat dit verhaal waar is, maar de wijze waarop de gist zich gedraagt, schijnt overeen te komen met die van Guinness. Oorspronkelijk werd het in het centrum van Helsinki gebrouwen, inmiddels is de Sinebrychoff brouwerij verhuisd naar het noordelijker gelegen Kerava, een zeer moderne en technisch geavanceerde brouwerij.
Nog even een paar technische feiten over dit bier: De kleur is 250-300 EBC, met een bitterheid van 50 EBU. De brouwerij gebruikt vier soorten (geroosterde) mout en twee soorten (Northern Brewer- en Hersbruck hop) Het bier krijgt een warme rijping van zes weken in tanks, wordt niet gefilterd, maar krijgt een flash-pasteuirsatie.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort