Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:iKi Bier
Type:Speciaalbier
Alcohol:4.5%
Stamwortgehalte:11.5º Plato
Land:België
Brouwerij:Andelot Huyghe
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Een nieuw, bedacht bovengistend bier van slechts 4,5% en gebrouwen met Sencha, een Japanse soort groene thee, en yuzu, een Japanse citrusvrucht. Het zal even wennen zijn, maar de ervaring leert dat dit bijzondere bier een heerlijke dorstlesser is. Door de nagisting op fust is het bier licht troebel en door de frisheid doet het een beetje aan witbier denken.
iKi bier is ontwikkeld door de Haarlemmer Arjen Hemelaar, een ondernemende vent die veel gebondenheid met Japan heeft. Na zijn studie bedrijfeconomie vertrok hij voor drie jaar naar het Verre Oosten, waarvan hij twee jaar in Japan doorbracht. Hij mediteerde in een klooster, nam deel aan het kloosterleven, studeerde er Japans, beoefende er Japanse vechtkunsten en raakte geïnspireerd om een nieuw bier te ontwikkelen. Het idee bleef hangen en jaren ontwikkelde hij iKi bier. iKi betekent leven en heeft als inspiratiebron het Japanse leven. Arjen is bij de ontwikkeling van het bier niet over één nacht ijs gegaan. De combinatie bovengisting met nagisting op fles (en fust), het lage alcoholpercentage, de vergistingsgraad van 70%, de toevoeging van Sencha en yuzu is een heel bijzondere. iKi bier is door de groene thee en het niet pasteuriseren een levend bier, met een hoog gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, die onder andere hart- en vaatziekten veroorzaken. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat er zelfs meer antioxidanten in iKi bier zitten dan in rode wijn. De toevoeging van de citrusvrucht yuzu geeft het bier zijn frisse en licht zure karakter.
In zijn zoektocht naar een geschikte brouwer is Arjen uiteindelijk van de Proefbrouwerij in Lochristi, bij Gent, uitgekomen. De Proefbrouwerij is geen gewone brouwerij, maar een brouwerij die alleen maar in opdracht van anderen brouwt en gespecialiseerd is in het brouwen van bovengistende bieren. De brouwerij zelf is kwalitatief zeer hoogwaardig en werkt met maar liefst vijf brouwmeester en zo’n 300 verschillende gisten. De ABT heeft meerdere “Bieren van de Maand”gehad die bij de Proefbrouwerij gemaakt zijn.
De ervaringen en inspiratie opgedaan in Japan, gecombineerd met zijn vak als “marketeer” en het hebben van een duidelijke visie hebben voor Arjen onder andere geleid tot het winnen van een innovatie-pijs op de Britse levensmiddelenbeurs IFE, afgelopen maart. Daarnaast hebben Jonnie en Thérese Boer, van het sterrenrestaurant De Librije in Zwolle en heel eigen variant van het iKi bier op hun spijskaart gezet.
Op www.ikibeer.com is nog veel informatie te vinden.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort