Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Urthel Parlus Magnificum
Type:Donker speciaalbier
Alcohol:7,5%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:De Leyerth
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Het verhaal van de Urthel bieren is dat van de Erthels, Bas en Hildegard. Bas van Ostaden ontdekte in het Vlaamse Ruiselede de avonturen van een mysterieus volkje, de Erthels. De Erthels is mysterieus volkje dat zijn oorsprong heeft in de bossen van Brabantse Kempen, in het stroomgebied van het riviertje de Leye. Het grensgebied even ten zuiden van wat nu Hilvarenbeek is. In vroeger tijden leefden de Erthels er in rust en vrede. Zij zijn de uitvinders van Urthel, een geneeskrachtige drank die in meerdere soorten gemaakt werd. In de Middeleeuwen verhuisde het volk naar de omgeving van het Vlaamse Ruiselede en het volkje raakte in de vergetelheid. Totdat Bas van Ostaden de geschiedenis van de Erthels weer tegenkwam. Samen met zijn Hildegard bliezen zij nieuw leven in de drank die nu beter bekend is onder de naam bier. Hildegard ging de bieren brouwen en Bas ontrafelde vele geheimen van de Erthels. Bas ontdekte dat de Erthels in de Middeleeuwen vertrokken naar het West-Vlaamse land, wat nu de omgeving van Ruiselede is. Het verhaal de Erthels is opgetekend in de “Onvoltooide Cronycken van Erth.”. Deze kronieken vertellen hoe het volkje leefde, wie zij waren, wat zij deden. Compleet met een eigen gebarentaal en zelfs een tolheffing op de bieren. Zo is de naamgever van dit bier van de maand weer een bijzonder familielid. De Erthels, de makers van Urthel, hebben er wel een heel bijzondere stamgenoot bij. Magiër Parlus Magnificum. Deze uitzonderlijke en welbespraakte Erthel vond op een zekere dag aan de oever van de Ley, verscholen in het hoge riet, een oud en versleten officierenuniform compleet met alle gouden frutsels en fratsels en besloot dit aan te trekken. Ook al waren de mouwen veel te lang en viel het hoofddeksel tot ver over zijn ogen, toch was hij bijzonder gesteld op zijn nieuwe voorname kostuum. Hij paradeerde zo trots als een pauw door de straten van de Enklaverth van Ley, daarbij zijn medestamgenoten vanuit de hoogte, voor zoverre je dat van deze kleine wezens kunt zeggen, en belezend toesprak. Deze op hun beurt vroegen zich af wie deze mooiprater, deze Parlus Magnificum, eigenlijk wel was. Welke rare snoeshaan toverde toch al deze vreemde woorden, die geen Erthel begreep, zomaar uit zijn mouw?
En zo was zijn naam geboren. Parlus Magnificum. Hij die mooie praatjes verkoopt. Wees dus gewaarschuwd, Gij Grote Wezens voor de uitwerking van dit ”Sprakelijke” gerstenat.
De donkerbruine gloed verraadt het gebruik van gebrande moutsoorten en onthult een warme afdronk met een hint van pure chocolade. Urthel Parlus Magnificum, in samenwerking gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Koningshoeven is 6,9% in alcohol (fles 7,5 %), vol, zwaar en is beschikbaar in 30 liter vaten.
Op www.urthel.com staat nog veel meer informatie over de brouwerij, het assortiment en dergelijke.
Voor de rest: proost, uh … paché!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort