Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Elfenbier
Type:Gagelbier
Alcohol:6%
Stamwortgehalte:14º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Lindeboom
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Eindelijk weer eens een bijzonder speciaalbier van eigen bodem, van een middelgrote brouwerij. Want er zijn meer heel weinig grotere brouwerijen die nieuwe bieren ontwikkelen met gebruikmaking van afwijkende ingrediënten zoals gagel. Vooral de kleine (< 1000 hl. per jaar) brouwerijen experimenteren volop met aparte recepturen. Zo is in Nederland maar één ander bier te vinden dat gagel als ingrediënt heeft. En toch was gagel voor de ontdekking van hop, zo rond de 13e eeuw, één van de meest gebruikte ingrediënten bij de bereiding van bier. Gagel was het voornaamste bestanddeel van gruit; een kruidenmengsel van vooral gagel, rozemarijn en kruiden als duizendblad, serpentijn, laurierbessen, dennenhars en salie (bron: het bierwoordenboek, www.bierwoordenboek.nl). Gruit gaf het bier smaak en had, net als hop, een conserverende werking.

Gagel is een beschermde heester die groeit in vochtige overgangsgebieden van heide naar vennen, zoals die voorkomen in Midden-Limburg en Zuidoost Brabant. En gagel mag alleen onder voorwaarden geplukt worden. Het plukken gebeurt in de herfst als de bruine mannelijke knoppen goed zichtbaar zijn en enkel deze mannelijke knoppen worden gebruikt bij het brouwen. Het aroma van gagel doet denken aan tijm en smaak van pure gagel is bitter.

De Lindeboom Bierbrouwerij is een middelgrote, zelfstandige familiebrouwerij in het Midden-Limburgse Neer, tussen Weert en Roermond aan de Maas. Naamgever is de oude linde die nog steeds voor het bedrijf staat. Oprichter was landbouwer Willem Geenen die in 1870 op bescheiden schaal bier ging brouwen voor de plaatselijke bevolking. Dat was niet makkelijk, want in het dorp waren al vier andere brouwerijen en dat met een bevolking van 1000 personen. Gelukkig voor Willem Geenen was dat een familielid uit het naburige Buggenum ophield met brouwen zodat hij deze klantenkring kon overnemen. Toen Geenen rond 1890 als één van de eersten een flussenafvulmachine kocht, betekende dat een doorbraak in de naamsbekendheid, want zo kon menig schipper die in aanlegde in het haventje van Neer, een kratje Lindeboom meenemen voor onderweg.

In 1912 investeerden Geenen’s zoon Bernard en dochter Christien flink in de brouwerij, door onder andere de aanschaf van een krachtige stoommachine en een koelmachine. Er kon van toen ondergistende bieren gemaakt worden, zoals pils een biersoort waar de consument om vroeg.

Vandaag de dag is de brouwerij in handen van de vierde generatie, met Willem Geenen aan het hoofd. In 1995, bij de viering van het 125 jarig bestaan, heeft de brouwerij het predikaat “Koninklijk” gekregen, waarmee de brouwerij hofleverancier werd.

De brouwerij is bij de ontwikkeling van dit bier niet over één nacht ijs gegaan. Na de nodige proefbrouwsels en proefsessies is het nu de tijd om het bier aan een groter, maar selectief publiek te presenteren. De A.B.T. is de eerste grote afnemer die het Elfenbier, van het fust, in heel Nederland presenteert. Elfenbier is een bijzonder geworden van 6% alcohol met een redelijk hoge (hop)bitterheid van 25 EBU. Het gebruik van gagel en ook nog eens zoethout geeft het bier zijn kruidige en droge smaak. De gebruikte hop is de Hallertauer Nordbrauer en het bier van hoge gisting en heeft een klassieke lagering ondergaan.

Er zijn dus geen belemmeringen om dit bijzondere bier te bestellen en vergeet niet uw mening te geven op onze site www.alliantie-van-biertapperijen.nl. Proost!

Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort