Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Floreffe Tripel ongefilterd en ongepasteuriseerd
Type:Tripel
Alcohol:7.5%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:België
Brouwerij:Lefèbvre
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Brasserie Lefèbvre is onder liefhebbers geen onbekende en de Floreffe abdijbieren zijn ook gekend.

Maar deze ongefilterde en ongepasteuriseerde versie van de Floreffe tripel van het fust zal zeker tot de verbeelding spreken. De Floreffe bieren zijn abdijbieren afkomstig van de abdij van Floreffe die in licentie gebrouwen worden door brasserie Lefèbvre uit Quenast in Waals Brabant. Quenast is een klein plaatsje in de Zennevallei op ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van Brussel. Belangrijkste wapenfeit is de gigantische steenhouwerij waar miljoenen “kinderhoofdjes” vandaan zijn gekomen.

Duizenden steenhouwers werkten er hard en dat maakte de mannen erg dorstig. Herbergier Jules Lefèbvre begreep het probleem en begon in 1876 een brouwerij, zodat de steenhouwers hun dorst konden lessen in de naburige herbergen. Na een gestage groei gooide de Eerste Wereldoorlog roet in het eten en werd de brouwerij ontmanteld door de bezetter. Pas in 1921 begon August Lefèbvre de brouwerij opnieuw, maar toen op een heuvel buiten het centrum om aan de overstromingen van de Zenne te ontsnappen. De brouwerij werd ondergebracht in de gebouwen van een op de fles gegane brouwerij. Gaston, zoon van August en derde generatie, moderniseert de brouwerij in de jaren daarop, totdat de Tweede Wereldoorlog weer roet in het eten gooit. De brouwerij overleeft deze periode ternauwernood.

In 1960 neemt Pierre (4e generatie) de leiding over, juist in een tijd waar de steengroeven hun activiteiten het inkrimpen zijn en Pierre investeert in nieuwe bieren. Phillipe (5e generatie) neemt in 1975 de leiding over. Hij moderniseert de brouwerij. Zo verdwijnt de op hout gestookte brouwketel en maakt plaats voor een modern, roestvrij stalen exemplaar die op stoom werkt. De wind had te veel invloed op het vuur onder de ketel. Zo kon het voorkomen dat wanneer het vuur sterk was het wort sterker caramelliseerde dan op andere dagen. Dus het ene brouwsel kon nog wel eens een andere smaak hebben dan het andere brouwsel. Dat was nog eens ambachtelijk brouwen.

Ook begint de brouwerij met het brouwen van bovengistende bieren met hergisting.

In 1983 sluit de brouwerij een overeenkomst met de abdij van Floreffe, in de buurt van Namen. Deze Norbertijneradbij wordt in 1121 gesticht door Norbert van Gennep, op verzoek van de graven van Namen. En in 1250 wordt voor het eerst bier gebrouwen binnen de muren van de abdij. De abdij breidt zich in de loop der eeuwen gestaag uit. Totdat de Franse Revolutie ook hier roet in het eten gooit. De monniken vluchten weg en de abdij wordt geveild. Zij wordt opgekocht door “geassocieerde” Norbertijnenmonniken die echter numeriek nooit sterk genoeg waren om zich te kunnen ontwikkelen tot een leefbare kloostergemeenschap. Ook de brouwerij moet sluiten. In 1842 zijn er nog maar 3 monniken over en de laatste overlijdt in 1850. Om de abdij bestaanrecht te blijven geven wordt er een seminarie en later een school in gevestigd. Er wordt besloten geld binnen te halen voor het onderhoud van de gebouwen. Als gevolg daarvan besluit het College van de abdij dat er bier verkocht moet worden en men verleent aan brasserie Lefèbvre de licentie om de Floreffe bieren te brouwen.

Zowel de brouwerij als de abdij zijn te bezoeken. Kijk op www.brasserielefebvre.be voor informatie over de brouwerij en kijk op www.abbaye-de-floreffe.be voor bezoek aan de brouwerij.

Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort