Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Urbock Dunkel Icebock
Type:Eisbock
Alcohol:9,8%
Stamwortgehalte:23º Plato
Land:Oostenrijk
Brouwerij:Schloss Eggenberg Brauerei
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Het verhaal wil dat eisbock is een bierspecialiteit is die eigenlijk ontstaan is door een fout van een knecht van een brouwer uit Kulmbach, Zuid-Duitsland. In vroeger dagen, toen er nog geen koelmachines waren, werd bier in houten vaten bewaard. Op een gegeven dag in de winter vroeg de brouwer aan zijn knecht om de afgevulde vaten bockbier naar de lagerkelder te brengen. Maar de knecht had daar geen zin meer in en ging naar vroeg naar huis en liet de vaten in de vrieskou staan. De volgende ochtend kwam de brouwer bij de brouwerij waar hij de houten vaten stuk gevroren zag liggen tussen de grote blokken ijs. Toen ook de knecht kwam was de brouwer des duivels; zijn werk, zijn inkomsten waren weg: bevroren. Tot de knecht zag dat er nog vloeistof (bier) in de blokken ijs zat. En na een gaatje in het ijs geboord te hebben kwam er een prachtig, donker en krachtig bockbier uit en eisbock was geboren.

Tegenwoordig met moderne technieken is het eenvoudiger om eisbock te maken. Bij brouwerij Schloss Eggenberg brouwt men de bieren van water dat uit een eigen bron komt op 200 meter diepte. Dit water is zeer goed het geeft het bier zijn zachtheid. Verder brouwen ze met uitgelezen soorten mout die speciaal voor de brouwerij worden gemout. De hopsoorten komen uit Oostenrijk en Tsjechië, een eigen giststam maakt het dat hun bieren zeer goed smaken, ook na langer gelagerd te hebben.

Nadat het eisbock gebrouwen is gaat het naar de vergisting tanks voor de eerste vergisting. Deze duurt circa 2 à 3 weken. Daarna word het jonge bier in een tank gepompt om door bevriezing een deel van het water kleur- en smaakstoffen uit het jonge bier te halen. De temperatuur is belangrijk omdat bij een te lage temperatuur ook kleur en smaakstoffen bevriezen. Dit is uiteraard niet de bedoeling daar men de smaak- en kleurstoffen in het bier willen houden. Nadat het restant van het bier teruggepompt is in de lagertank kan het bier 9 maanden verder rijpen tot het klaar is om afgevuld te worden. Het bier is ongefilterd en op smaak, klaar om getapt te worden. Bij fles afvulling wordt het bier licht gepasteuriseerd, in fust natuurlijk niet. Eisbock een zeldzaamheid die gebrouwen wordt in delen van Zuid-Duitsland en Oostenrijk.

Kasteel Eggenberg is een van de oudste Europese brouwerijen. Zijn historie gaat terug naar de 10e eeuw en is gevestigd in de Oostenrijkse provincie Salzkammergut ten noorden van de Alpen. Het kasteel is gebouwd aan de oevers van het riviertje de Alm, dit riviertje leverde lange tijd een van de belangrijkste grondstoffen voor het brouwen van Eggenberg bier namelijk het water.

De commerciële activiteiten zijn gestart in 1681, Eggenberg speelt een belangrijke rol in de biertraditie van Oostenrijk. Sinds 1803 is de Kasteel brouwerij Eggenberg in handen van de Familie Stohr, nu staat de 7e generatie aan het roer van de brouwerij die garandeert voor hoge kwaliteit van Eggenberg bieren, die met vele gouden medailles en nominaties gewaardeerd zijn. De Familie Stohr streeft er naar het oude bier tot leven te brengen . Speciaal voor het 200 jarig bestaan van de brouwerij in 2003 is het Urbock Dunkel Eisbock gebrouwen. Dit bier is gebrouwen van speciale donkere moutsoorten en vergist met traditionele Eggenberg biergist en een lagering tot 9 maanden. Voor meer informatie over de brouwerij en de bieren kijk op www.schloss-eggenberg.at

Een uitsmijter van formaat.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort