Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Toffe Peer
Type:Donker speciaalbier
Alcohol:7.5%
Stamwortgehalte:17º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Friese
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Het is al weer enige tijd geleden dat Sjak van Peer uit Breda Nederlands Kampioen Bierproeven werd. We schrijven eind november 2005, locatie café 1615 in de Grolsche bierbrouwerij, Enschede. Van de 27 deelnemende proevers herkent Sjak 10 van de 10 te proeven bieren goed; een perfecte score. En als extra prijs mag hij de naam en het recept van een bier van de maand van de A.B.T. bedenken. De brouwerij waar het bier gebrouwen zal worden is de Friese bierbrouwerij Us Heit in Bolsward. Het bedenken van een mooi bier kost Sjak, als groot liefhebber van Westmalle Dubbel dan ook moeite. Het moet een donker bier worden met een mooie balans tussen zoet en bitter. En omdat Sjak van een stevig bier houdt moet het alcoholpercentage rond de 8% komen. De oorspronkelijke lanceerdatum van oktober 2006 wordt, door omstandigheden, niet gehaald en wordt de presentatie van het bier doorgeschoven naar februari. Sjak gaat bij de receptuur niet over 1 nacht ijs en brouwt samen met amateubrouwer Marco van Schaijk eerst een proefbrouwsel. Samen met het proefbier en de receptuur gaan beide heren op pad naar Bolsward. In een eerste gesprek worden de (on)mogelijkheden doorgesproken. Er wordt besloten wat kleine wijzigingen in de receptuur (hop en gist) door te voeren. Brouwer/ eigenaar Aart van der Linde van de Friese brouwerij denkt twee brouwdagen nodig te hebben. Bij één de brouwdagen mag Sjak aanwezig zijn. Als hij om 8.00 uur arriveert is de beslagkuip, met een capaciteit van 20 hl., door brouwer Bart Visser al gevuld. Daar wordt 650 kg aan diverst soorten geschrote mout aan toegevoegd.
Het daarop volgende maischen is een geleidelijke opwarming van het beslag naar ± 75 graden, waarbij zetmeel wordt omgezet in suikers. Dit duurt even zodat er voor Sjak tijd is om de brouwerij te bezichtigen, foto's te maken en vragen te stellen. Een uniek aspect van de Friese Bierbrouwerij is, dat er een single malt whisky, genaamd Frysk Hynder, wordt gestookt, dus er valt heel wat te bekijken. Als het maischen klaar is, wordt de wort overgepompt naar de filterkuip, gefilterd, en teruggepompt naar de beslagkuip, die nu dienst doet als kookketel. Dan wordt, na toevoeging van de hop, gedurende een half uur gekookt, waarna opnieuw hop wordt toegevoegd. De wort blijft dan nog een half uur staan om de hop bitterheid goed te laten intrekken. Dit geeft ons de tijd om een Us Heit bier te proeven en ik neem een Twels Speciaal. Heel lekker.
De volgende stap is het afkoelen en overpompen van de wort naar de gisttank, waar opgekweekte gist wordt toegevoegd. Dit alles dient zeer zorgvuldig te gebeuren om besmetting te voorkomen. Op het schoonmaken na zijn we klaar voor vandaag. Het gisten duurt ongeveer twee weken en hierbij worden suikers omgezet in alcohol, m.a.w. er ontstaat BIER. Hierna wordt het nog jonge bier geruime tijd gelagerd om het te laten rijpen en tenslotte zal de Toffe Peer op fust komen en worden gedistribueerd naar de aangesloten A.B.T. cafés.
Het uiteindelijke resultaat blijkt na een aantal maanden rijping toch net iets anders te zijn dan het oorspronkelijke prototype, maar het valt Sjak erg mee en hij vindt het bier heel lekker. De kleur is mooi rood en wat lichter van kleur dan een gemiddelde dubbel. Sjak adviseert een hoog smal glas in plaats van een bokaal voor dit bier, want hij denkt dat de kleur dan beter uikomt. De geur is fris fruitig en de smaak is caramelaccenten, is bitterig, iets moutigen al te zoet. Ook in de nasmaak is er een bittertje en blijkt iets moutig hangen, met aardig wat body. Kortom het oordeel van een kenner. Of hij gelijk heeft kunt u het beste zelf ervaren aan de bar.
Wees overigens niet verbaasd als u Sjak ergens in den lande tegenkomt, want hij heeft zich voorgenomen om een heel aantal A.B.T.-cafés langs te gaan en een Toffe Peer te bestellen.
Over de gekozen naam heeft Sjak niet lang na hoeven denken; de associatie met zijn achternaam en de relatie met het bestellen van het bier: “Ober, doe mij maar zo’n Toffe Peer”. Sjak heeft zelfs een kant en klare logo en tapruiter voor zijn bier ontworpen.
Proost!
(met dank aan Sjak van Peer voor de tekstuele bijdrage)
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort