Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Abdis
Type:Abdijbier tripel
Alcohol:8.2%
Stamwortgehalte:16.5º Plato
Land:België
Brouwerij:Liefmans
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
segment van de tripel abdijbieren is een zwaarbevochten, maar zeer populair segment. Iedere zichzelf respecterende brouwerij heeft wel een abdij in de buurt waar ooit bier gebrouwen is. Zo ook in Oudenaarde, een plaats in Oost-Vlaanderen aan de Schelde (daar nog maar een klein riviertje). De streek wordt wel de Vlaamse Ardennen genoemd. In een meander van de Schelde werd 1233 de Cistercienzerinneklooster gesticht, de abdij van Maagdendale. Eén van de abdessen was Cornelia Armaere, afkomstig uit Brugge, die in de 17e eeuw met veel toewijding de kloosterkerk restaureerde en veel andere bouwwerken liet uitvoeren. In die tijd werd er ook trappistenbier gebrouwen voor onder andere de pelgrims. Zij is dan ook de inspiratiebron voor de nieuwe Abdis abdijbieren. De Franse Revolutie maakte een einde aan de bloeitijd van de vele Vlaamse abdijen en de gebouwen van het klooster doen nu dienst als tekenacademie van Oudenaarde.
In de jaren 50 van de vorige eeuw ging brouwerij Liefmans, die al in 1679 bestond, haar eigen “trappist” brouwen, onder de naam abdij van Maagdendale. Deze bieren brouwde men tot 1983 en verdween het merk van markt; er was geen vraag meer naar. In 1993 neemt brouwerij Riva uit het West-Vlaamse Dentergem de Liefmans brouwerij over. Het brouwen vindt dan niet meer plaats bij Liefmans, maar bij Riva. De afgekoelde wort wordt naar Oudenaarde gebracht en de vergisting, lagering en verpakking gebeurt dan wel weer bij Liefmans. Dit omdat de Liefmans gisten een zeer eigen karakter hebben en de brouwerij wil voorkomen dat er kruisbesmetting ontstaat tussen de gisten uit Oudenaarde en Dentergem
Vandaag de dag het gamma abdijbieren weer razend populair en Liefmans (Riva) heeft na jaren voorbereiding, sinds kort, een drietal abdijbieren op de markt gebracht. En voor speciaal voor de A.B.T. is de tripel voor het eerst op fust afgevuld. De Abdis tripel heeft een alcoholpercentage van 8,2%. Volgens de brouwerij heeft het bier een perzikenkleur, het aroma is dat van pepermuntolie en bladgroen (?), de smaak heeft een lichte carameltoets en is romig, met lichte nootachtige moutsmaak. De afdronk is elegant droog.
Nieuwsgierig?
De Liefmans brouwerij in Oudenaarde is een bezoek waard. Op www.liefmans.be is meer informatie te vinden.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort