Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Pater Lieven Tripel
Type:Tripel
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:België
Brouwerij:Van Den Bossche
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Op zich is de Pater Lieven tripel geen nieuw of onbekend bier, maar is tot nu toe alleen maar op fles verkrijgbaar geweest. En ook dit keer is het voor het eerst dat dit bier voor de Nederlandse markt voor de ABT op fust is afgevuld en met als bijzonderheid nagisting op fust. Beerhunter? Michael Jackson omschrijft het in één van zijn boeken als “een heel fruitige (bloedappelen?), noot- en gemberachtige tripel, met een bronzen kleur.
De brouwerij bevindt zich in een gebied waar nogal wat kleinere, ambachtelijke brouwerijen actief zijn. Voor de bierliefhebber een mooie streek.
Het begon allemaal een kleine 110 jaar geleden. Ene Arthur Van den Bossche koopt in 1897 een stuk grond aan het dorpsplein, pal naast de kerk, met een boerderij erop. Hij bouwt er een brouwerij bij en begint bier te brouwen. Hij is getrouwd met een dochter van de familie Callebaut uit Wieze. Deze familie combineert het brouwen van bier met het maken van chocolade; een ongewone combinatie.
De zonen Marc en Willy nemen later het bedrijf over en beginnen met het brouwen van ondergistende bieren.
Om de vijftig jaar worden er in Sint-Lievens-Esse en omliggende gemeenten grootse Livinus Feesten gehouden ter ere van de Heilige Livinus, patroonheilige van de parochie.
De laatste feesten dateren van 1957 en ter dier gelegenheid zijn de gebroeders Willy en Marc Van Den Bossche met een nieuw bier op de markt gekomen namelijk Pater Lieven. Dit bier werd uitsluitend geleverd in fles. In het begin van de jaren 70 werd er in Sint-Lievens-Esse en dan nog welbepaald in de garage van de brouwerij een groot feest georganiseerd. Omdat men veel volk verwachtte en om een snelle en vlotte bediening te verzekeren is men toen voor de eerste maal overgegaan met Pater Lieven op vat te verkopen.
Op de website www.paterlieven.be is veel informatie te vinden over de overige bieren, het brouwproces, het serveren van bier, recepten met bier, bier en gastronomie en nog veel meer.
De huidige brouwer Ignace Van den Bossche (zoon van Marc) zet zich in voor het behoud van streekproducten.
De brouwerij is ook aanwezig op het 8e Beer Weekend op de Grote Markt van Brussel, op 1,2 en 3 september én de brouwerij zelf houdt op zondag 10 september Opendeurdag. Dus als u door de brouwer zelf rondgeleid wilt worden en alle bieren van de brouwerij wilt proeven en biertappas wilt proeven kom dan naar het Sint-Lievenplein 16.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort