Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Boon Kriek Vintage 2005
Type:Kriek Lambic
Alcohol:5%
Stamwortgehalte:12º Plato
Land:België
Brouwerij:Frank Boon
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Kriek Lambiek is misschien wel één van meest ondergewaardeerde soorten bier die er zijn. “Vrouwenbiertje”, “lekker zoet” worden ze meestal genoemd. En toch is het een heerlijke fruitige en droge dorstlesser, uitermate geschikt voor een maand als augustus, dé zomer terrasmaand bij uitstek. Daarom is de keuze van de Commissie Bier van de Maand voor dit bier een heel mooie.
Over (gueuze)lambiekbieren en kriekbieren zijn boeken vol geschreven. Over het mysterie van de spontane gisting zijn de geleerden het nog steeds niet helemaal eens. Het brouwen van een lambiek neemt de meeste tijd in van alle bieren, de brouwtechnieken verschillen ingrijpend van andere soorten bier, de arbeid is zwaar, het loon voor de brouwer is bescheiden en het verkopen van lambiek, dus ook de kriekbieren, is erg moeilijk. Bovendien is de soort bier ook complex van smaak en intensiteit. Deze wordt vaak vergeleken met chardonnay wijn
De streek ten zuidwesten van Brussel staat bekend als de Zennevallei. Hier komen de echte lambiekbieren vandaan. Lambiek is een tarwebier dat ontstaat door spontane gisting; dat wil zeggen: de speciale gistcellen komen letterlijk uit de lucht vallen en ‘infecteren’ zo de wort die in open bakken boven in de brouwerij, half in de open lucht, aan het afkoelen is. Na de lange vergisting, op eikenhouten vaten, worden de bieren versneden (gemengd met andere lambieken) en ontstaat er gueuze lambiek. Overigens, de schrijfwijze van gueuze is de Franse schrijfwijze en geuze is de Nederlandse. En als er tijdens de nog langere lagering ook nog eens krieken (een kersensoort uit dezelfde omgeving) aan toegevoegd worden ontstaat de krieklambiek. Vrijwel iedere lambiekbrouwer, of –steker, heeft zijn eigen lambiek.
Voor dit bier van de maand heeft de brouwerij 200 gram krieken per liter gebruikt. Als basis dient een twee jaar oude lambiek die ongeveer weken met de krieken doorbrengt. Dit brouwsel wordt dan versneden met één jaar oude lambiek en een deel van een minder zwaar Mars-bier dat gebrouwen is met een donkerder mout. Het eindresultaat heeft een geroosterde, confituurachtige, likeurachtige intensiteit van smaken (Bron: Michael Jackson’s Grote Belgische Bieren, 2001). En een bijkomende bijzonderheid van dit bier is dat de brouwerij dit bier nog een jaar heeft laten lageren en een deel speciaal voor de ABT heeft afgevuld op fust.
De eerste sporen van wat nu Brouwerij Boon heet gaan terug in 1680 toen J.B. CLAES(I) een hoeve kocht om er een brouwerij-stokerij op te richten. In 1860 koopt Louis Paul de brouwerijgebouwen en installatie van de familie Claes. Er wordt uitsluitend Lambiek en Faro gebrouwen. De brouwerij krijgt de naam "Brasserie de Saint Roch". Rond 1890 wordt er een nieuwe mouterij aan toegevoegd. Onder impuls van ingenieur Cayaerts worden rond 1875 proeven gedaan met het bottelen van Geuze-Lambiek. Zonder erfgenaam, verkoopt Louis Paul de bloeiende brouwerij aan Pierre-Troch in 1898. De crisis van 1927 deed zoon René Troch de das om en alles werd openbaar verkocht. Het gedeelte brouwerij en pakhuis werd gekocht door Jean De Vits, gebuur en cafébaas-geuzesteker. De mouterij en de rest van de gebouwen werden verkaveld en verbouwd tot woonhuizen. René De Vits, zoon van Jean was gekend voor zijn zachte Lambiek en zijn fijne fles Geuze. Ongehuwd en zonder opvolgers verkocht René De Vits de brouwerij in 1978 aan Fank Boon, die reeds bescheiden in 1975 in Halle begonnen was als geuzesteker en handelaar in streekbieren. In de eerste jaren van de geuzestekerij werden de lambiek-voorraden terug op peil gebracht en werd het met de hand wassen en vullen van flessen vervangen door halfautomaten. In 1986 verhuisde de hele brouwerij wegens plaatsgebrek naar het centrum van Lembeek. De brouwzaal, gemonteerd met traditioneel tweedehandsmateriaal, werd operationeel in 1989. De brouwerij beschikt verder over een vrij moderne installatie. Lambiek van uitmuntende kwaliteit moet gelagerd worden op houten vaten. Hiervoor beschikt de brouwerij over 62 foeders, gemiddeld elk 8.000 liter groot en over een tweehonderdtal kleinere vaten. De productie in 2005 bedraagt 9.400 Hl.
Op www.boon.be is veel informatie te vinden. Daar is ook het hele en ingewikkelde brouwproces van de lambiek te lezen.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort