Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Mahr Festtags Weisse
Type:Dunkel Weizenbier
Alcohol:5.5%
Stamwortgehalte:13º Plato
Land:Duitsland
Brouwerij:Mahr's Bräu
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Brouwerij Mahr is één van de 10 brouwerijen in Bamberg. Bierstad Bamberg (www.bierstadt.de), ligt in het gebied met de grootste brouwerijdichtheid ter wereld, in de Landkreis Bamberg alleen al zo'n 85, en in het gehele Frankenland, het noordelijke deel van Beieren, in totaal ongeveer 270. Er is zelfs een gemeente met 650 inwoners en maar liefst 3 brouwerijen. Brouwerij Mahr (Mahrs Bräu) is opgericht rond het jaar 1600 en lag in die tijd een eindje buiten Bamberg, op de Wunderburg. Wunderburg is inmiddels allang een stadsdeel van Bamberg. Na verschillende periodes van voor- en tegenspoed komt de brouwerij in 1895 in handen van de familie Michel, wat tot op heden zo is gebleven. De vierde en vijfde generatie leiden nu de brouwerij en brouwen met de techniek van nu nog steeds traditionele bierspecialiteiten. Het bekendste bier van Mahr is een ondergistend lager, Ungespundet geheten, ongefilterd en met een mooie hopbitterheid. Door de speciale manier van gisten en lageren bevat het maar weinig koolzuur. Vroeger lagerde het bier in de in de Stephansberg in Bamberg uitgehouwen gangen, de zogenaamde Felsenkeller. Deze gangen werden in de winter volgestouwd met grote blokken ijs en de vaten bier werden hiertussen opgeslagen. Het was noodzakelijk om in het brouwseizoen, van eind september tot begin april, genoeg bier te brouwen voor de gehele zomer. Immers in de zomer was de kans op mislukte brouwsels groot vanwege de hoge temperatuur. Zoals veel brouwerijen in het Frankenland heeft ook Mahr de oude Keller nog. Tegenwoordig zijn de Kellers, meestal op een heuvel gelegen, geliefde plekken om in de zomer met het hele gezin of met vrienden te gaan eten en drinken. Laat u niet misleiden door het woord Keller, dit is alleen de uitgehakte gang in de berg waar het bier vroeger, en soms ook nu nog, opgeslagen werd, men zit buiten , op het terrein eromheen, met vaak oude bomen voor de nodige schaduw.
Brouwerij Mahr had in 1930 al een jaarproductie van 4000 hectoliter en produceert inmiddels ongeveer 20.000 hectoliter per jaar, waarmee ze één van de grotere brouwerijen in Bamberg is. Er is export naar Italië, de USA, Zweden en Nederland.
Omdat men in het Frankenland zeer graag en zeer veel feestelijkheden organiseert wordt er door de brouwerijen voor allerlei gelegenheden "Festbier" gebrouwen in allerlei soorten en smaken. Het feestbier is altijd iets zwaarder dan het normale bier, vaak krachtiger van smaak en meestal maar één keer per jaar verkrijgbaar.
Het Festtags Weisse van Mahr is een beetje een uitzondering, het is meerdere malen per jaar beschikbaar, omdat er volgens brouwmeester Uwe altijd wel wat te vieren valt. De website van de brouwerij (www.marhs.de) is helaas niet actief.
Als het geen Pasen of Pinksteren is dan wel één van de vele Kirchweih feesten , die in elk dorp ieder jaar gehouden worden.
Festtags Weisse is van het type Hefeweizen, een bovengistend bier , gemaakt van gerste- en tarwemout, hop, water en een speciale gistcultuur. Het heeft 5,5 % alcohol en een stamwortgehalte van 13 graden Plato. Het wordt normaal gesproken gedronken uit halve liter weissbierglazen of voor de grote dorst ook wel uit literglazen. Zowel op vat als op fles vindt een hergisting plaats. Zoals bij alle Duitse hefeweizenbieren is de gist een essentieel onderdeel van de smaak. Als dit soort bieren uit de fles worden geschonken wordt altijd het gistdepot mee ingeschonken, in het vat zit de gist al fijn verdeeld door het bier, zodat het altijd licht troebel is. Het is uiteraard volgens het Duitse Reinheitsgebot van 1516 gebrouwen, dat wil zeggen alleen van mout, hop , water en gist, zonder toevoegingen zoals kruiden en schillen. In Nederland en België is het de gewoonte om aan witbier, dat in smaak en productiewijze wel iets lijkt op de Duitse Weissbieren, bijvoorbeeld koriander en curacaoschillen toe te voegen, of vaak ook chemische smaakstoffen.
Zal het feestgevoel nog lang duren? In ieder lang genoeg om te bestellen
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort