Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Leckere Dubbel
Type:Dubbel
Alcohol:6.5%
Stamwortgehalte:15.5º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:De Leckere
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Een brouwerij in de herkansing; zo kunnen we de keuze van dit bier wel noemen. Een voorbeeld van ‘niet-willen-opgeven.’ Een paar jaar geleden was het bockbier van brouwerij De Leckere als eens Bier van de Maand, maar dat pakte niet goed uit. Dankzij de vechtersmentaliteit van de nieuwe eigenaren heef t de ABT besloten de brouwerij een nieuwe kans te geven. De keuze is gevallen op de Dubbel. Brouwer Jan Wolfs heeft zijn sporen reeds lang verdiend in het brouwen van bieren bij vooral kleinere brouwerijen.
Brouwerij De Leckere heeft een korte, maar roemruchte geschiedenis. Begonnen in 1997 op een industrieterrein bij Utrecht als voornaamste uitgangspunt het brouwen van biologische speciaalbieren en brouwden uitsluitend met gecertificeerde, biologisch geteelde grondstoffen. Tot op de dag van vandaag wordt dit principe gehandhaafd. In het begin was alles nog erg ‘ambachtelijk’ en had niet veel weg van een professionele brouwerij. Daar kwam verandering in toen de brouwerij verhuisde naar het huidige pand, weer op een industrieterrein bij De Meern. De nieuwe brouwerij werd geopend door Annemarie Jorritsma, toenmalig minster van Economische Zaken. Al snel kwam de brouwerij in de problemen, door gebrek aan afzet en door problemen binnen de directie. Na enkele directiewisselingen kochten Justus Kos en Tjeerd de Vries de brouwerij. Samen met het doorzettingsvermogen en brouwkunde van Jan Wolfs, en diens rechterhand Mark Dignum, kwam er nieuw leven in de brouwerij en werden de zaken planmatig aangepakt. Kos (met een biermarketing achtergrond) en de Vries (met een financiële achtergrond) voorzagen in de nodige investeringen en bleven trouw aan het biologische uitgangspunt van de brouwerij. Vooral de kwaliteitscontrole is scherp opgevoerd, want klanten verwachten nu eenmaal een hoge constante kwaliteit. Daarnaast staat het verantwoord ondernemen (mvo) hoog in het vaandel. Zo wordt het lopende band werk gedaan door werknemers van de Pauw bedrijven, de voormalige sociale werkplaats in Breukelen. De brouwcapaciteit is opgevoerd naar 30 hectoliter per brouwsel. En de flessenvuller en etiketteermachine hebben een capaciteit van 3000 flessen per uur. Er worden niet alleen biologische bieren gemaakt, maar ook de verpakkingsmaterialen, etiketten worden van Ecodrukkers betrokken en zo is lijm voor etiketten op waterbasis. En bovendien is distributie stevig aangepakt. Al deze factoren bij elkaar hebben er voor gezorgd dat er een uniek onderneming is ontstaan die zeker een nieuwe kans verdient.
Het assortiment bestaat uit 5 vaste bieren en 3 seizoensbieren. De Leckere Dubbel is een roodbruin bier met een alcoholpercentage van 6,5%, fruitig met een duidelijke karamelsmaak, licht gebrand en een zoete, lichte afdronk van hop. Ingredienten: pilsmout, caramout, munichmout, zwartmout, hallertauhop, gist en water.
alles is 100% biologisch.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort