Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Bink Blond
Type:Blond
Alcohol:5.5%
Stamwortgehalte:12º Plato
Land:België
Brouwerij:Kerkom
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Gelukkig bestaan ze nog, die brouwers die zelf nog écht bier brouwen. Ambachtelijk bierbrouwen, waarbij kleine smaakverschillen niet als een doodzonde gezien wordt. Marc Limet is zo’n brouwer. Een man die met veel overgave nog een ambacht uitoefent en dat vertaalt naar zijn bieren. In 2003 werd Marc eigenaar van een brouwerij die tussen 1968 en 1988 stilgelegen had. De toenmalige eigenaar Jean Clerinx heropende zijn brouwerij pas weer na zijn pensionering de brouwerij en plaatste er een nieuwe brouwerij in. De brouwerij bestaat uit een mooie oude hoeve waar een heerlijke binnenplaats is. Bij de brouwerij is ook een café waar alle bieren te proeven zijn. Voor openingstijden en veel meer informatie klik op www.brouwerijkerkom.be . De brouwerij dateert uit 1878.
Van de 127 brouwerijen die rond de Eerste Wereldoorlog in heel Belgisch Limburg actief waren zijn er nu nog 6 maar over. En zoals het gewoon was produceerde de brouwerij alleen bier in vaten en leverde slechts binnen een afstand die binnen 24 met paard en wagen op en neer afgelegd kon worden; koelinstallaties waren er nog maar weinig. Tijdens de Eerste Wereldoorlog eisten de bezetters de brouwerij op en pas in 1920 kon er weer bier gebrouwen worden. Door concurrentie van grote pilsbrouwers was het vechten tegen de bierkaai, maar de brouwerij overleefde zelfs de Tweede Wereldoorlog. Jean Clerinx geloofde in streekbieren, maar de tijd was er niet rijp voor en Jean trad in dienst van brouwerij Alken. Na zijn pensioen in 1988 startte hij zijn eigen, slapende, brouwerij weer op en transformeerde die naar een kleine ambachtelijke brouwerij. Zijn eerste bier noemde hij BINK, een verwijzing naar de spotnaam de Truienaar (inwoners van Sint-Truiden). In 1999 neemt Marc Limet de roerstok over en zet met liefde het ambachtelijke brouwen voort. De noodzakelijke investeringen gebeuren in een rustig, maar gestaag tempo. Het ambacht, de passie blijven de boventoon voeren, ook betekent dat het vechten tegen de bierkaai blijft. En daarom is de A.B.T. trots u dit mooie bier van deze bijzondere brouwerij te kunnen presenteren.
BINK blond is een ongefilterd bier van hoge gisting van 5,5% volume alcohol. Het heeft een echt hoppig karakter en is dus een perfecte dorstlesser. Dit als tegenwicht tot de verzoeting van vrijwel alle (Belgische) bieren. Om het hoppige karakter te krijgen zijn Challanger, East-Kent Goldings en Saazer hop gebruikt. Het is fris bier met een fruitige hoppige neus. Beerhunter Michael Jackson omschrijft de smaak als: “.. verfrissend, met een stevige, fruitige zoetheid in het midden en harsachtige hopsmaken die naar een droge, zuiverende afdronk leiden.” Dit kan maar tot één conclusie leiden: bestellen dus!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort