Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Texelse Dikkse Dubbel
Type:Dubbel
Alcohol:7.5%
Stamwortgehalte:17.6º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Texelse
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Maurice Diks is een gepassioneerd en enthousiast mens. Gepassioneerd van bier, van lekker eten en van goed bier brouwen. Dat is wel gebleken uit het feit dat het bockbier van Maurice al een keer tot “Lekkerste bockbier” is uitgeroepen en vorig jaar op 2e plaats is geëindigd. Er is op vrijwel geen horecazaak of slijterij op Texel te vinden die zijn bieren niet verkoopt. Halverwege Den Burg en Oudeschild is de Texelse bierbrouwerij te vinden, gevestigd in een oude melkfabriek. Vele toeristen en bezoekers van het eiland hebben de weg naar de brouwerij al weten te vinden.
In 1999 is het allemaal begonnen. In de beginjaren was de brouwerij kleinschalig en werd op zeer ambachtelijke manier een bescheiden hoeveelheid speciale bieren gebrouwen; en alles stond in het teken van ontwikkeling. De styling en het promotiemateriaal werden regelmatig aangepast. In 2001 werd het oppervlak van de brouwerij aanzienlijk vergroot tot 1400 m2. Een nieuwe bottellijn (ook voor fusten), een nieuwe lagerkelder en tot slot een volledig nieuwe brouwinstallatie deden in hoog tempo in hen intrede. Daarmee ging dus ook de productie snel omhoog.
Bij de brouwerij is ook een gezellig proeflokaal en op regelmatige tijden worden rondleidingen gegeven. In de zomer is het op het terras goed toeven.
Het Texelse Dikkse dubbel is een bijzonder bier. Het is de ‘voorloper’ voor het nieuwe Texelse dubbel dat ook deze maand wordt geïntroduceerd. Een dubbel zat nog niet in het assortiment van de brouwerij.
Het bijzondere aan dit, speciaal voor de A.B.T. gebrouwen, bier is dat het zwaarder is dan de ‘gewone’ dubbel dat 6,5% alcohol zal krijgen. Bovendien heeft de Dikkse Dubbel nagisting op fust en is maar liefst vier maanden gelagerd. Resultaat is een bier met een ronde smaak met tonen van moutbitterheid, hopbitterheid en een klein zoetje in de afdronk. Voor degenen die alles willen weten nog wat details: EBU 16, EBC 50, gebrouwen met Texels duinwater, Texelse gerstemout, geroosterde gerstemout en bovengisting.
Op de site van de Texelse bierbrouwerij is veel informatie te vinden: www.speciaalbier.com
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort