Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Excelsior
Type:Kastanje speciaalbier
Alcohol:7.5%
Stamwortgehalte:17.2º Plato
Land:België
Brouwerij:de Koninck
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Brouwmeester Bernard Van den Bogaert zat tijdens zijn vakantie op een terrasje ergens op Corsica toen hij een kastanjepils besteld had. Deze smaak beviel hem zo goed dat hij, weer thuisgekomen, ging experimenteren met de smaak van het bier. Hij wilde kijken of de kastanjesmaak in het smaakpallet van brouwerij De Koninck zou kunnen passen. Tijdens een bezoek van de ABT-leden aan brouwerij De Koninck kregen de leden de ongefilterde versie te proeven. Wat nu bij de ABT-cafés onder de kraan is de gefilterde versie. Deze geeft een wat fijnere smaak. Het is een zoetig, fruitig bier dat eerste instantie naar amandel ruikt. De smaak is zoetig met een kastanjekarakter en een hopbittere afdronk. Het schuim heeft een crèmeachtige structuur en in de nasmaak is de typische De Koninck gist te proeven. Als ingrediënten zijn onder andere caramelmout, Saazer hop, biologische rietsuiker en kastanjeextract gebruikt. Alles bij elkaar heeft dat geresulteerd in een bier van 7,5%, met een kleur van 20 EBC (licht koperkleurig) en een bitterheid van 27 EBU. Genoeg redenen om nieuwsgierig te worden.
De Antwerpse brouwerij De Koninck is een brouwerij met grote naam en faam. De “bollekes” zijn overal bekend. Op de grens van de stad Antwerpen en de gemeente Berchem stond de uitspanning “De Plaisante Hof”. In 1827 kocht Joseph Henricus De Koninck de herberg. Hij stierf kort daarna en zijn vrouw hertrouwde met Johannes Vervliet. Hij kocht de goederen uit de erfenis terug in begon in 1833 een brouwerij “De Hand” genaamd. De hand was het symbool van de stad Antwerpen en kwam o.a. terug op grenspalen. De hand siert op alle uitingen van de brouwerij. In 1912 werd de brouwerij omgevormd tot een NV onder de naam Brouwerij Charles De Konick en Florent van Bauwel werd als directeur aangesteld. In 1919 associeerde hij zich met de familie Van den Bogaert, brouwers uit Willebroek. En tot op dag van vandaag vormen nazaten de directie. Dominique Van de Bogaert als commercieel directeur en Bernard als brouwtechnisch directeur.
De brouwerij zelf herbert zo’n beetje het complete verleden en heden. De oude brouwinstallatie is er gedeeltelijk nog wel maar is inmiddels vervangen door een zeer moderne brouwinstallatie die in 1996 in bedrijf is gesteld. Vanaf de buitenkant aan de Mechelsesteenweg is niet te zien dat achter één van de traditionele gevels deze moderne brouwinstallatie staat. Brouwerij De Koninck heeft een aantal kenmerken die in al haar bieren terugkomt de typische De Koninck gist en het gebruik van de Saazer hop. Dit geeft een typisch karakter aan de bieren die veel mensen aanstaat.
De brouwerij is te bezoeken en op www.dekoninck.be is veel informatie te vinden. Gecombineerd met verblijf in Antwerpen is het meer dan de moeite waard.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort