Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Avec les bons voeux
Type:Nieuwjaarsbier
Alcohol:9.5%
Stamwortgehalte:22º Plato
Land:België
Brouwerij:Dupont
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Na een uitsmijter van formaat gaan we gewoon door met een binnenkomer van formaat. Dit prachtige nieuwjaarsbier is onze wens aan alle klanten van alle ABT-cafés. Kenners kwalificeren dit bier onder de noemer: "wouw!!". Nieuwjaarsbieren zijn lang niet zo bekend als bijvoorbeeld bokbieren of kerstbieren. Maar, net als bij de kerstbieren, laat ook hier de brouwer zijn fantasie de vrije loop. Dus eigenlijk zijn ze vergelijkbaar.
De geschiedenis van brouwerij Dupont begint in 1920, hoewel al vanaf 1844 op dezelfde plaats bier gebrouwen werd. Louis Dupont, landbouwkundig ingenieur, wilde in 1920 emigreren, maar zijn vader wilde dat voorkomen en kocht voor Louis de Rimaux-hoeve, met brouwerij, in het plaatsje Tourpes.
Deze brouwerij was bekend om zijn honingbieren en Louis en nazaten zetten deze traditie voort. Vandaag de dag wordt het nog steeds gebrouwen. De huidige eigenaar, Olivier Dedeyker, was al enige jaren brouwmeester bij brouwerij Dupont. Hij heeft de brouwerij omgevormd tot een brouwerij die 8000 hectoliter per jaar brouwt, met een groot gamma aan bieren en daarbij ook nog eens ambachtelijke kazen en brood maakt. Daarnaast brouwt Dupont een aantal biologische bieren. Bieren die met streng geselecteerde en biologisch gekweekte ingredienten gebrouwen worden. Maar de echte specialiteit van brouwerij Dupont is toch wel het brouwen van bovengistende speciaalbier, met nagisting op fles.
De volledige naam is Avec les bons voeux de la brasserie Dupont, een wat lange naam, dus wordt die afgekort tot BV. Het bier werd voor het eerst in de jaren zeventig gebrouwen en was (en is nog steeds) de nieuwjaarswens van de brouwerij aan hun goede klanten. Het bier wordt gemaakt van verschillende soorten hop uit Tsjechië (Styrian Goldings) en Engeland (East Kent Goldings) en meerdere moutsoorten (waaronder pilsmout). Het resultaat is een prachtig rond, levendig, vrij hoppig bier, maar toch ook zacht bier. Kortom alle eigenschappen dat een speciaalbier van klasse moet hebben.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort