Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Val-Dieu Winterbier
Type:Abdijbier winter
Alcohol:10.5%
Stamwortgehalte:25º Plato
Land:België
Brouwerij:Abdij Val-Dieu
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Hemelsbreed ligt de abdij van Val-Dieu, gemeente Aubel, in de driehoek Maastricht, Luik, Aken, op zo’n 20 kilometer ten zuiden van Gulpen. In 1993 werden de eerste activiteiten ontwikkeld om, in de herbouwde stallen van de abdij, een taverne en een brouwerij te beginnen. Maar als snel kwam de brouwerij in de problemen. Alain Pinckaers, een groothandelaar in drank uit de streek en brouwer Benoit Humblet sloegen de handen ineen en opperden het idee om binnen de muren van de abdij de brouwerij nieuw leven in te blazen. En zo begonnen zij, in één van de bijgebouwen, in 1996 met de eerste proefbrouwsels. Het is de enige abdij in België waar leken binnen de muren van een abdij bierbrouwen. Vandaar dat het ook geen trappistenbier genoemd mag worden. Tegenover de abdij is een restaurant: Le Moulin du Val-Dieu waar gekookt wordt met streekproducten en dus uiteraard ook met de bieren van de abdij.
De Abdij van Val-Dieu werd in 1216 opgebouwd door de monniken van de Cisterciënzerorde. Ze waren op zoek naar een onbewoonde vallei met een waterweg om hun landbouw- en brouw- activiteiten uit te oefenen. Een vredig oord volgestopt met natuur. De Cisterciënzerorden zijn bekend door de hele wereld voor hun troeven als brouwers. De monniken van Val-Dieu waren geen uitzondering op die regel. Door de geschiedenis van de abdij die rijk in evenementen was (vernieling, brand, uitzetting onder de Napoleon), hebben de monniken niet altijd de gelegenheid gehad om te kunnen uitbreiden. Het is één van de mogelijke uitleggen waarom de productie op een locale peil gebleven is. Zoals zo vaak liggen dit soort abdijen enigszins verborgen op een rustige plek.
Op www.val-dieu.com is informatie over de brouwerij, de abdij en de bieren te vinden.
Het Val-dieu winterbier is zo bijzonder dat er erg weinig informatie over te krijgen is.
Het enige wat er opzit, is dit bijzondere bier te bestellen en zelf te oordelen over de smaak en kwaliteit. Op www.alliantie-van-biertapperijen.nl kunt u uw mening over dit bijzonder Bier van de Maand kwijt.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort