Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Wereld's Winterbier
Type:Donker speciaalbier
Alcohol:7.2%
Stamwortgehalte:15.8º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:St. Christoffel
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
We schrijven november 2004. Locatie is het proeflokaal van bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot. ABT-voorzitter Hans Glandorf maakt de winnaar bekend van de ABT-bierproefwedstrijd: Rob Martens uit Dongen. Als enige had Rob 7 van 10 voorgeschotelde bieren goed herkend. Zijn prijs; een jaar lang mag hij zich Nederlands Kampioen Bierproeven noemen. Bovendien mag hij zelf een Bier van de Maand bedenken en meehelpen ontwikkelen. Uiteraard is Rob bij het brouwen ervan aanwezig geweest. Gekozen is voor de Christoffel bierbrouwerij uit Roermond. Rob wist goed wat hij wilde: een donker degustatiebier. De Christoffel bierbrouwerij brouwt alleen maar ondergistende bieren. Dus het was voor brouwer Sander Maassen een hele uitdaging om zo’n bijzonder bier te maken. Naast de lage gisting heeft het bier als prettige eigenschappen dat het ongefilterd en ongepasteuriseerd is. De kleur is donker (50 EBC) en de bitterheid komt uit op 20 EBU. Volgens de brouwerij is het een bier geworden met een zoetige, caramelsmaak en een lichtbittere afdronk.
Op Rob’s eigen website www.bierwereld.com is hierover veel informatie te vinden.
Bierbrouwerij St. Christoffel is een jonge brouwerij (opgericht in 1986) met toch al roemrucht verleden. Begonnen door Ir. Leo Brand -inderdaad, familie van een zeer bekend Limburgs brouwersgeslacht- in de garage naast zijn woonhuis. Omdat Leo zijn opleiding en ervaringen opgedaan had bij onder andere Weihenstephan wist hij wat hij wilde: brouwen op geheel natuurlijke wijze en volgens het Reinheitsgebot van 1516. Er mochten geen toevoegingen in het bier zijn. De erkenning kwam snel, want in 1988 en 1989 werd het Christoffel als beste flessenbier gekozen. Al binnen een paar jaar groeide de brouwerij uit zijn voegen en er werd als snel geëxporteerd naar Duitsland, België en de VS. De brouwerij groeide zo snel dat in 1995 een compleet nieuwe brouwerij in gebruik genomen kon worden. Niet in de stad zelf, maar ergens op een saai industrieterrein net buiten Roermond. Maar wel met moderne apparatuur, zodat de produktie opgevoerd kon worden naar drie brouwsels van 5000 liter per dag. Inmiddels was de export uitgebreid naar o.a. Canada, Griekenland, Japan en Nieuw-Zeeland. Grote bijzonderheid is dat de bieren van de brouwerij in 2004 het predikaat “kosjer” kregen van opperrabinaat in Israel.
In december 2001 werd de brouwerij eigendom van Hillenaar Outdoor Advertising uit Oegstgeest. En in 2002 nam Sander Maassen die roerstok van Leo Brand over. De karakteristieke beugelflessen van 2 liter en 0,33 liter bleven, maar sinds enige tijd zijn de bieren op fust (20 l.) leverbaar én is er nieuw bier bij: bockbier.
Op www.christoffelbier.nl is veel informatie te vinden.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort