Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Ettaler Curator Dunkler Doppelbock
Type:Bo(c)k
Alcohol:7%
Stamwortgehalte:18.4º Plato
Land:Duitsland
Brouwerij:Ettaler Klosterbrauerei
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Ettal, een klein plaatsje in het zuiden van Duitsland op een steenworp afstand van Garmisch-Partenkirchen, herbergt een grote Benediktijnerabdij. In dit klooster is een eigen brouwerij gevestigd. Het is nog één van de 5 nog in bedrijf zijnde kloosterbrouwerijen in heel Duitsland. In Nederland zijn de kloosterbrouwerijen een redelijk onbekend fenomeen, terwijl de bieren uit de Duitse kloosters de vergelijking met de Belgische en Nederlandse Trappistenbieren goed kunnen doorstaan. De Duitse bieren, dus ook de bieren uit de kloosters, worden geheel volgens het roemruchte Reinheitsgebot uit 1516 gebrouwen.
Het klooster van Ettal werd in 1330 door Benediktijner monniken gesticht en in 1609 werd binnen de muren van het klooster een brouwerij opgericht. Eén van de leefregels van Benediktijner monniken is dat moeten leven van de produkten van het land. In meer zuidelijk gelegen streken is dat onder andere het maken van en in noorderlijker regionen is het maken bier een belangrijke neveninkomst.
De Ettaler abdij is een groot klooster, waar momenteel nog 55 monniken leven en werken, met vele afdelingen, zoals een school (gymnasium), een internaat, een eigen hotel, een kaasmakerij en een likerustokerei. De abdij is modern te noemen, omdat het internet en andere digitale technieken daarin een rol spelen. Op de eigen website www.kloster-ettal.de is veer informatie te vinden. De website van de brouwerij www.kloster-ettal.de/brauerei daarentegen is helaas wat summier en biedt weinig informatie.
Het ontstaan van het bockbier vond ongeveer 450 jaar geleden plaats en is afkomstig uit de Noord-Duitse stad Eibeck. Het Noordduitse stadje Einbeck was hoofdstad van het vorsten¬dom Grubenhagen. Einbeck stond bekend om haar bijzonder zwaar, bovengistende bier. Het was zo bekend dat het naar o.a. Am¬sterdam, Innsbruck, Stockholm en St. Petersburg geëxporteerd werd. Ook het Beierse koningshof stond op de lijst van afne¬mers, al vanaf de 15e eeuw. Liefde maakt blind, maar opent ook grenzen. Zo was er een brouwer uit Einbeck die een oogje had op een Beierse schone. Hij vierde zijn bruiloft uiteraard met zijn eigen bier en de Beieren waren direkt verkocht. Dat moesten zij ook hebben. Zo werd opdracht gegeven aan hun eigen brouwerij "Hofbräuhaus" (een nog steeds in werking zijnde brouwerij) dit bier na te brouwen. De brouwmeester noemde het -hoe kan het anders- dan ook "Einbecker Bier". Beieren heeft een nogal uitgesproken dialect. Via dat dialect is dit bier verbasterd, via "Ainposkisch Bier" en "Ainpokisch" tot uiteindelijk "ein Bock".
Het bier heeft een dichte romige schuimkraag en wordt met een hoger Stamwortgehalte ingebrouwen, waarmee het aandeel oplosbare stoffen uit het mout in de wort groter is dan normaal.
Het belooft dus een bijzonder en heerlijk Bier van de Maand te worden.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort