Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Bon Secours Ambre
Type:Amber
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:19º Plato
Land:België
Brouwerij:Caulier
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Péruwelz (spreek uit pé-ru-wee), zegt u? Wat is dat, waar ligt dat? Het is klein plaatsje diep verscholen in de provincie Henegouwen ergens tussen Tournai (Doornik) en Mons (Bergen), op een steenworp afstand van de Franse grens, afslag 29 van de E42. En zoals u weet maakt onbekend onbemind, dus brengt de A.B.T. daar nu verandering in door als eerste in Nederland het Bon-Secours ambréé als Bier van de Maand te brengen.
De historie vermeldt dat het allemaal begon in 1933 toen Charles Caulier, uit het dorp Bon Secours, het als mijnwerker voor gezien hield en voor zichzelf begon als bierhandelaar. Hij vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Frankrijk en keerde erna weer naar zijn eigen dorp terug. Hij nam een gok, kocht een vrachtwagen en nam zijn oude beroep weer op. Hij profiteerde van de naoorlogse bloei. De zaken gingen goed en toen de derde generatie het bedrijf overnam bleken de gebouwen te klein. Er diende zich een mogelijkheid aan om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan; In het naburige Péruwelz werden de gebouwen van een opgeheven looierij gekocht en toen de familie de installatie van de failliete brouwerij Deneve uit Schepdaal over kon nemen was dat het startsein van Brasserie Caulier. (red. De Belgische bierconsumentenvereniging De Objectieve Bierproevers heeft destijds nog een protestmars georganiseerd tegen de sluiting van brouwerij Deneve. Het heeft niet mogen baten). De brouwerij laat zich best omschrijven als een traditionele artisanale brouwerij die bieren maakt volgens oude principes, waarbij haast uit den boze is. De naam Bon Secours grijpt dus terug naar het dorp waar het allemaal begonnen is. De ambréé (amber) is zo'n levend artisanaal bier van hoge gisting, gemaakt van 6 rijïge wintergerst die het bier een kleur van 45° EBC geeft. En de Goldings hopvariant wordt rondom Poperinge verbouwd. Dat levert een levendig bier op, dat redelijk droog is met karaktertrekken zoals men die in een traditionele Engelse ale tegenkomt. Met een rijk smakenpallet, een heerlijke levendige schuimkraag en citroenachtige, sinaasappelschil bitterzoete afdronk.
De brouwerij onderscheidt zich ook in de verpakkingen. De kleine flesjes hebben een beugelsluiting en de bezoeker kan grote flessen kopen van groot (2 liter) tot heel erg groot (15 liter).
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort