Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Valeir Blond
Type:Blond
Alcohol:6.5%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:België
Brouwerij:Contreras
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Gavere, een klein plaatsje op zo’n 20 kilometer ten zuiden van Gent. Niet veel te beleven, maar de echte bierliefhebber weet dat hier een brouwerij is die nog een paar erg leuke bieren maakt. Zo ook het nieuwste bier van de brouwerij; Valeir Blond. In een bierproeverij gehouden door het Belgische bierblad Bierpassie, met als thema ‘excentrieke bieren’ werd het bier zeer positief beoordeeld. “Geur: aangename en complexe geur met eerst kruidige, maar munt neigende hoptoetsen die overgaat naar fruit, vooral banaan en perzik.” Over de smaak en afdronk werd door Bierpassie gemeld: “Droog en kruidig (kaneel), zacht bitter met een droge en vrij lange afdronk. Complex en dus typisch Belgisch volgens beerhunter Michael Jackson.” In de vooraankondiging van het laatste “Bierpassieweekend” en in diverse krantenartikelen spreekt Michael Jackson over “één van de verborgen juwelen van de Belgische biercultuur.”Dit was naar aanleiding van zijn bezoek aan 12 Belgische brouwerijen afgelopen voorjaar. Jackson zal de Valeir blond opnemen in de nieuwe editie van zijn boek De Grote Belgische Bieren dat in het najaar uitkomt. En wat moeten wij daar dan nog aan toevoegen? Proef zelf maar.
De Valeir Blond is nu ruim een jaar op de markt. De naam verwijst naar een krijger uit de 15e eeuw, die in 1453 meevocht in “De slag bij Gavere” en wiens standbeeld in het centrum van Gavere staat en ook op het etiket prijkt.
Als je alleen op het etiket moet af gaan, belooft het zo niet zo veel. Een heel eenvoudig gestileerd etiket waar zelfs het woord bier ontbreekt. Op de achterkant staat meer informatie in hele kleine lettertjes. Dan maar het bier zelf gedronken en dat is een openbaring. Een mooi bitter, complex geheel dat in evenwicht is. Een typisch Belgisch artisinaal bier. Het is het werk van Frederik de Vrieze, de aanstaande schoonzoon van Willy Contreras. Deze jonge Oudenaardse landschapsarchitect is bezeten van bier en door de vriend te zijn van dochter Ann kwam hij in de brouwerij terecht. In de avonduren volgde hij de brouwersopleiding in Gent en sinds een paar jaar hanteert Frederik de roerstok en is bezig met de modernisering van de brouwerij en zit boordevol innovatieve plannen.
De brouwerij zelf is een oude hoevebrouwerij uit 1818 en ligt op het hoogste punt van Gavere. Ook hier was de combinatie boerderij/brouwerij vrij gewoon en was bekend onder de naam Latte. René Contreras (nazaat van een Spaanse familie) kocht het bedrijf 1898 en verkocht het in 1920 door aan zijn neef Marcel Contreras. In 1957 nam zijn zoon Willy de brouwerij over en heeft tot 2004 zelf gebrouwen. Het is zo’n beetje de enige brouwerij van België die zijn bieren nog koelt met behulp van een zogenaamde Baudelot koeler en het is de enige Belgische brouwerij die nog een Mars-bier (maart-bier) in zijn assortiment heeft.
Het komt niet vaak voor dat de redactie het bier van de maand proeft voordat het bij ABT-cafés onder de kraan staat, maar ik dit geval kon het. Dus uit eigen ervaring kunnen we volmondig stellen: Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort