Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Saison Silly
Type:Saison
Alcohol:5%
Stamwortgehalte:12º Plato
Land:België
Brouwerij:Brasserie de Silly
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Henegouwers staan bekend als smulpapen en genieters van het goede leven. En voor de Belgen (Walen in dit verband) hoort daar bier zeker bij. Vandaar dat er verschillende mooie brouwerijen tegen de Franse grens zijn die wel erg lekkere bieren maken. Zo ook in de driehoek Ath, Edingen (Enghien in het Frans), Soignies. Daar ligt het dorp Silly, dat doorkruist wordt door de Sillybeek, de naamgever aan het dorp en de brouwerij.

In 1850 begon landbouwer Nicolas Meynsbrughen zijn eigen brouwerij. In die tijd was de combinatie boerderij / brouwerij vrij normaal. In die streek werd zeer veel gerst en hop verbouwd, vandaar de combinatie. De brouwerij heeft nog de uitstraling van toen: een hofstedelijke hoeve. De brouwerij ligt verscholen achter bepleisterde muur met een binnenplaatsje met kasseien. De familie Meynsbrughen, de vijfde generatie alweer, is nog immer de eigenaar van de brouwerij. De familie legt toe op het maken van streekbieren die allen een zachte fruitigheid hebben.

Zo ook de Saison. De Saisonbieren is een Belgische biersoort die alleen in de zomer verkocht wordt. De Belgen zijn niet vies van stevige bieren met duidelijk karakter. Ondanks het niet al te hoge alcoholgehalte van de Saisonbieren (5%- 6,5%) voelen ze toch ook stevig aan. Beerhunter Michael Jackson zegt erover: “Ze zijn fors en droog, met een gistachtige, fruitige zurigheid als van een sinaasappel en ze zijn gewoonlijk ongefilterd.” Over Saison de Silly zegt hij: “Duidelijk wijnachtig en ietsjes wrang. Dit bier wordt verkregen door vermenging van een bleek brouwsel met een donkerder dat gedurende ongeveer een jaar in een tank is gerijpt. Sommige aanhangers vinden de Saison de Silly het meest de Saison-traditie respecteert, hoewel het geen tweede gisting in de fles (en dus ook het fust, red.) kent.”

Deze streek staat bekend om zijn trouw aan plaatselijke speciale bieren. Dus ook voor ons, bierliefhebbers, duidelijk een streek die het bezoeken meer dan waard is.

Kortom, weer een bijzonder bier. Ons advies: laat onbekend niet onbemind zijn, zeker op een heerlijk zomers ABT-terras.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort