Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Tilburg Brown Ale
Type:Bruin Bier
Alcohol:5.2%
Stamwortgehalte:12.7º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:De Koningshoeve
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Op de website (www.latrappe.nl) van bierbrouwerij De Koningshoeven en in de winkel (uitzonderingen daargelaten) zal je dit bier niet in het assortiment tegenkomen, terwijl dit bier wel degelijk in deze trappistenbrouwerij gebrouwen wordt. Nee, ze hebben er een speciale website voor gemaakt: www.tdba.nl. Maar dat klopt ook wel, want Tilburg’s Dutch Brown Ale is het exportbier van de brouwerij. Het wordt voornamelijk geëxporteerd naar de USA, Denemarken en Groot-Brittannië. Aan de hand van de -ietwat summiere- informatie over dit bier zou je kunnen concluderen dat het bier geïnspireerd is op het wellustige en zondevolle leven in de Middeleeuwen. De figuur op het etiket is een onderdeel van het beroemde drieluikschilderij (triptiek) van Jeroen Bosch: Tuin der Lusten, geschilderd rond 1500 en dat sinds 1940 in het beroemde Madrileense museum Prado hangt.
Dit beroemde schilderij geeft Bosch’ visie weer op de maatschappij van die tijd. Het linkerpaneel geeft het paradijs weer, het middelpaneel geeft het toppunt van de wellust weer en het rechterpaneel is de bestraffing van de zondaren in de hel. De figuur op het etiket is een fragment van dit rechterpaneel. Een uitgebreidere omschrijving over Jeroen (Jheronimus is zijn echte voornaam) Bosch is onder andere te vinden op www.boschuniverse.com.
De smaakomschrijving van het bier is nogal vaag en zou bedacht kunnen zijn door een marketingdeskundige: “volmondig en superbe en een verfrissende nasmaak”. Het is een ale van hoge gisting, met een redelijke bitterheid (22 EBC). Door het gebruik van (caramel)suiker en donkere moutsoorten is het bier ook nog zoetig en moutig van smaak. De kleur is zeer donkerbruin tot zwart (80 EBC). Consumenten kunnen via de site commentaar leveren. En daaruit kan je opmaken dat niet alleen het etiket, maar ook het bier zelf erg goed in de smaak valt, vooral bij aleliefhebbers.
Het is dus voor de Nederlandse markt zeer bijzonder dat de bierbrouwerij De Koningshoeven dit bier speciaal voor de A.B.T. op fust heeft afgevuld, want het bier wordt normaal helemaal niet op fust afgevuld en is hier niet te krijgen.
De opvallende marketing rondom dit bier, waarbij de combinatie van een bier dat binnen de muren van kloosterbrouwerij gemaakt wordt en de verwijzing naar de zonden van de mens -via de figuur op het etiket- is opmerkelijk te noemen.
Of het bier net zo opmerkelijk is kunt u zelf proeven.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort