Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Liefmans Goudenband Caveau 2003
Type:Provisiebier
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:18.9º Plato
Land:België
Brouwerij:Liefmans
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Weer zo'n uniek bier dat nergens anders te verkrijgen is. En een bier dat ook nog eens twee keer terugkomt, in 2007 en in 2009. We zijn U uitleg verschuldigd.
De Liefmans Brouwerij heeft in 2003, speciaal voor de ABT een brouwsel Goudenband gebrouwen, met een totale grootte van van 130 hl (= 13000 liter). Dit brouwsel ligt, onafgevuld, te rusten in de kelders van de Liefmans Brouwerij. Het leek beide partijen een puik plan om dit brouwsel in drie keer, om de twee jaar, af te vullen en als Bier van de Maand bij de ABT te gaan voeren. Dus het bier dat U nu gaat proeven is al twee jaar oud. En in mei 2007 krijgt U hetzelfde bier, maar dan vier jaar oud en als klap op de vuurpijl wordt hetzelfde bier in mei 2009 nog een keer Bier van de Maand, maar dan is het bier maar liefst 6 jaar oud.
De brouwerij en wij zijn, samen met U, zeer benieuwd hoe het bier zal smaken en hoe het zich zal gaan ontwikkelen. Want dit is werkelijk een unicum. En op zich is het al een bijzonder bier.
Het echt Oudenaards Liefmans bier wordt al mer dan drie eeuwen gebrouwen en nog altijd volgens de oude methode.Het oorspronkelijke brouwprocédé werd zorgvuldig van de ene brouwmeester naar de andere overgeleverd. Wanneer de brouwerij ontstond is niet bekend, maar we weten wel met zekerheid, en dit aan de hand van een accijnsaangifte, dat in 1679 al volop gebrouwen werd. Precies zoals het vandaag nog gebeurt, op een rustige en natuurlijke wijze. Hoewel er bij de brouwerij zelf niet meer gebrouwen wordt -dit wordt in Dentergem gedaan- vindt de vergisting, lagering, menging en afvulling bij Liefmans plaats. Er zijn maar liefst zeven dagen nodig bij Liefmans, om van de meest uitgelezen mout- en hopsoorten bier te brouwen. Eerst bruist en kookt het in de roerkuipen om daarna door de wind gekoeld te worden in unieke bierschepen. Na een tweede koeling gaat het langzaam gisten in de open drijfbakken.Die zijn, zoals al het brouwmateriaal bij Liefmans, nog uit rood koper vervaardigd. Een zeldzaamheid. Gedurende deze gistingsperiode wordt de bovendrijvende gist dagelijks afgestreken. Als het brouwsel uitgegist is, is het bier geworden. Het jonge bier wordt opgeslagen in grote vaten in de koele kelder van de brouwerij. Daar rust het vele maanden. Het wordt af en toe geproefd en pas wanneer rijp bevonden op flessen getrokken en in fusten afgevuld. Hierna wordt het in de caveaux (kelders) gestapeld. Dit bier "Goudenband" genaamd kunt U als provisiebier kopen en nog jaren bij U thuis bewaren.
De huisbrouwerij Liefmans brouwt sinds 1679 de traditionele Oudenaardse bieren. De brouwerij is er trots op wanneer U langskomt voor een rondleiding door het unieke complex van dit levend museum, gelegen aan de oevers van de Schelde. Het historich gebouw alsook de installaties getuigen van een diepgewortelde Engelse invloed. Tijdens een bezoek kunt U genieten van een panoramisch zicht over Oudenaarde. In de sfeevolle "Baudelot"-zaal (zie foto)kunt U een ter plaatse gebrouwen Oudenaards biertje degusteren: Liefmans Kriek, Liefmans Frambozenbier of Liefmans Goudenband. De grote flessen worden nog steeds handmatig voorzien van een papieren wikkel.
Brouwerij Liefmans behoorde jarenlang bij de Riva groep, samen met Huisbrouwerij Straffe Hendrik in Brugge en de Riva Brouwerij in Dentergem. Maar sinds 2002 is de Riva groep van eigenaar veranderd: Gino Vantieghem zwaait nu de scepter en heeft ook de naam veranderd in Liefmans Breweries.
Op www.liefmans.be is veel informatie te bekijken.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort