Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Zilverpint
Type:Donkere tripel
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:18.1º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Hertog Jan
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
De bierconsumentenvereniging Promotie INformatie Traditioneel bier, oftewel PINT (www.pint.nl ), bestaat dit jaar 25 jaar. Een commissie van enkele wijze PINT-leden is twee jaar geleden begonnen met plannen maken, plannen schrappen en plannen aanpassen. Maar één ding was vanaf het begin duidelijk: bij een jubileum van een club van biergenieters hoort natuurlijk een eigen jubileumbier. De brouwerij werd snel gevonden, toen nog een soort bier maken en een afzet zien te creëren. De jubileumcommissie was daarom verheugd dat de A.B.T. al heel snel instemde met dit, nog niet bestaande, bier als bier van de maand maart. De enige garantie die PINT kon geven was dat het bier in Arcen, bij de Hertog Jan brouwerij, gebrouwen zou worden. Dat was voldoende.
Toen nog een bier samenstellen. Samen met brouwmeester Gerard van den Broek – u weet wel, de man met regelmatig met dilemma’s heeft geworsteld- is ruim de tijd genomen om tijdens een uitgebreide kijk-, ruik- en proefsessie te bepalen wat voor bier het zou gaan worden.
Voor diegenen die echt geïnteresseerd zijn in technische gegevens: EBC: 25, EBU: 28. Wie de biertypengids van Derek Walsh er op naslaat kan zien dat dit bier aan bovenkant van de kleurwaarden van een tripel (EBC) zit en dat de bitterheid (EBU) ook redelijk hoog is. Het bier is van hoge gisting en de flessenversie (alleen 75 cl.) heeft nagisting op fles.
Toen was er nog het probleem van distribueren. Want zoals u wellicht weet is PINT een club van biergenieters en heeft geen verkooporganisatie achter de hand. Maar ook hier werd snel een oplossing gevonden. Biergroothandel De Kikvorsch zag wel iets in het verhaal van PINT en besloot de verkoop van het bier op zich te nemen. Want naast het Bier van de maand bij de A.B.T. zal de flessenversie van Zilverpint in alle vestigingen van Gall & Gall (www.gall.nl ) vanaf 1 maart te verkrijgen zijn. Bovendien krijgen leden van PINT nog een extra voordeel van €1,- bij aankoop van de eerste fles Zilverpint, tegen inlevering van de speciale bon in PINT-nieuws.
En voor de leden van PINT is er bij de A.B.T. nog een extra voordeel: tegen inlevering van de bon die in het blad PINT-nieuws zit, krijgt met het eerste glas Zilverpint GRATIS. Een bijzonder aardige geste van de A.B.T. Deze actie is alleen geldig in maart en zolang de voorraad strekt.
In nauwe samenwerking met de Kikvorsch werd een etiket ontworpen.
Zilverpint is een naam die door 4 leden van PINT verzonnen is. Zoals gezegd is het een donkere tripel van 8%, van hoge gisting, en de flessenversie heeft nagisting op fles. Omdat het bier een eenmalig bier is kan nog niet zo veel over de smaak gezegd worden. De opdracht aan de brouwerij was een bier te maken met de zachtheid van een tripel, met daarbij een goed aanwezige hopbitterheid in zowel de hoofd- als nasmaak.
En of ze daar in geslaagd zijn kunt u het beste zelf proeven.
Proost!

En PINT: gefeliciteerd met het jubileum.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort