Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Wenceslas Winter Warmer
Type:barley wine
Alcohol:7,5%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:Engeland
Brouwerij:Elgood’s brewery
Info:
Met de feestdagen voor de deur moet de man van het “Bier van de Maand” weer eens hebben gedacht: “Waar zullen we onze doorgewinterde bierliefhebbers nu weer eens mee verwennen?” De keus die hij heeft is erg groot, dus wordt het er niet makkelijker door. Hij is weer eens richting Engeland, waar de Kerstbieren een fenomeen apart zijn, gegaan. Ook daar is keus te over. Gelukkig kreeg hij hulp van de Bierlijn, een bescheiden, onafhankelijke bierimporteur uit Breda. Zij wezen op de Wenceslas Winter Warmer van brouwerij Elgood uit Wisbech, in het Graafschap Cambrigdeshire, zo’n 200 kilometer ten noorden van Londen.
Wisbech is zo’n typisch Engelse plattelands stadje die nog een eigen, regionaal bekende, onafhankelijke familiebrouwerij heeft. De brouwerij zelf werd in 1795 opgericht en was oorspronkelijk een maalderij voor granen en oliemolen. In 1877 wordt John Elgood mede-eigenaar van de brouwerij en een jaar later krijgt hij de hele brouwerij in handen. Vandaag de dag is de brouwerij nog steeds in handen van de Elgood familie, waar inmiddels de 5e generatie de brouwerij leidt. Elgood’s heeft 42 pubs, tied houses, die hun bieren verkopen, maar de bieren zijn in een veel groter gebied te koop. De brouwerij is gesitueerd aan oever van rivier de Nene en het brouwhuis is gebouwd in de “Geogian” stijl. Achter de brouwerij bevindt zich een mooi aangelegde tuin van ongeveer 1,5 hectare (4 acres). Deze tuin is van mei tot september opengesteld voor het publiek.
De bieren van de brouwerij worden gebrouwen volgens de traditionele Engelse methode, de real ales. Een aantal van de bieren, de brouwerij brouwt zo’n 17 verschillende, hebben prijzen gewonnen op Engelse bierfestivals.
Elgood is sterk in het brouwen van seizoensbieren; 8 verschillende zijn er. De afsluiter van het jaar is de Wenceslas Winter Warmer. De brouwerij noemt het de koning van de Winter ales. Het bier wordt gebrouwen volgens de pricinpes van een real ale, dus ongefilterd, ongepasteuriseerd en met nagisting op fust. Voor brouwer Alan Pateman was het afvullen op “firkins” (een Engels vat zonder koolzuur) voor de Nederlandse markt, technisch gezien, niet mogelijk. Daarom is het bier, speciaal voor de A.B.T. afgevuld op “kegs”, het Europese vat. Maar het bier is op en top levend. Het is dus een real ale in een keg.
De naam van het bier slaat terug op een Engelse Christmas carol: “Good King Wenceslas”. Koning Wenceslas was koning van Bohemen en stond bekend om zijn gulheid en naastenliefde voor zijn arme. Daarmee werd hij de partoonheilige van Bohemen.
Het bier moet dus dezelfde kwaliteiten hebben: gul en verwarmend. Het is een barley wine, een gerstewijn; roodbruin van kleur, een fruitig, sherry-achtig, aroma, een stevige hopping en met een warme, bitterzoete afdronk. De complexe smaak en het hoge alcoholgehalte maken het tot een gul en verwarmend bier. Heerlijk om na het winkelen van te genieten
Op www.elgoods-brewery.co.uk staat een en ander over de brouwerij. (De site is vrij summier en is dringend aan een opknapbeurt toe, red.)
Proost en prettige feestdagen!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort