Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Gouyasse
Type:Tripel
Alcohol:9%
Stamwortgehalte:18º Plato
Land:België
Brouwerij:Brasserie des Géants
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Het plaatsje Irchonwelz ligt op een steenworp afstand van Ath, halverwege Brussel en Doornik, in de provincie Henegouwen, de stad van de reuzen. Iedere 4e zaterdag en zondag van augustus vindt er een folkloristische processie plaats. De reus Goliath, die liefdevol Gouyasse genoemd wordt, gaat na de vespers een gevecht aan met de herder David. De dag erna trekt er een bonte stoet van dansende reuzen, praalwagens, groepen en fanfares door de stad. Een traditie die stamt uit de Middeleeuwen en die nog steeds levend gehouden wordt.
In Irchonwelz is sinds 2000 brasserie des Géants (giganten) actief. Pierre Delcoigne en zijn partner Vinciane Wergifosse kochten in 1997 het “Castel d’Irchonwelz. Hun doel was om er een bescheiden, ambachtelijke streekbrouwerij in te vestigen. Na ruim twee jaar verbouwen en bouwen was het in 2000 eindelijk zover; het eerste brouwsel Gouyasse werd in augustus van dat jaar aangeboden. Met een produktie van 400 hl. in 2000 groeit het naar 1400 hl. in 2003
Pierre is afgestudeerd biochemicus aan universiteit van Leuven, met daarbij een specialisatie van ingenieurbrouwer aan dezelfde universiteit. Met veel enthousiasme brouwt en verkoopt hij zijn bieren. Voor deze uitdaging is Pierre hoogstpersoonlijk alle ABT-cafés langs gegaan om zijn bier(en) aan te prijzen.
Het kasteel van Irchonwelz is eigenlijk een verstrekte hoeve, waarvan de funderingen stammen uit de 12e eeuw. Zo heeft de ringmuur een dikte van 1,5 tot 2 meter. De gedempte slotgracht werd ooit gevoed door de Dender.
De brouwerij zelf is een bonte mengeling van moderne en oude apparatuur. Zo stamt de gebruikte gietijzeren beslagkuip, met houten wand, uit 1899 en die nog met riemen aangedreven wordt. De koperen kookketel uit 1930 is afkomstig van de gesloten brouwerij Labor uit Mons, maar tegelijkertijd staat er ook een drietal moderne cilindrisch conische tanks van ieder 40 hectoliter en nog eens drie van 70 hl tanks voor de vergisting en lagering. En sinds kort beschikt Pierre over een nieuwe bottellijn Een eigenzinnige combinatie. Pierre en Vinciane hebben nog plannen genoeg; zo moet er binnen twee jaar een aparte degustatiezaal komen
De brouwerij pasteuriseert en filtert haar bieren niet. De La Gouyasse Tripel is het nieuwste bier van deze kleine brouwerij. Het is een zachte tripel, van 9% alcohol en heeft nagisting op fust ondergaan. Op www.gouyasse.be en www.brasseriedesgeants.com is meer informatie te vinden.

(met dank aan PN nr.144 en Theo Flissenbaalje)
Prettig en gezond Nieuwjaar en uh ….. Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort