Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Affligem Patervat
Type:dubbel gehopt blond
Alcohol:6,8%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:België
Brouwerij:Affligem Brouwerij BDS
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
De abdij van Affligem is de oudste bestaande abdij van de Nederlanden en is ontstaat uit de bekering van zes roofridders in 1074. Jarenlang maakten deze roofridders de omgeving van Affligem onveilig, tot een monnik uit Gent ze tot inkeer bracht. En ondanks vele eeuwen oorlogen en andere tegenslagen (zo mocht er na de Franse Revolutie geen bier meer gebrouwen worden, tijdens Eerste Wereldoorlog werden de brouwketels weggehaald en tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot met men de brouwerij) leven de Benediktijner monniken van Affligem nog steeds volgens de regels van St.Benedictus. Alleen het brouwen van bier laten de monniken sinds 1950 over aan een zogenaamde lekenbrouwerij en in 1970 neemt brouwerij De Smedt uit Opwijk het brouwen voor de abdij voor zijn rekening. De bieren worden nog altijd gebrouwen volgens de originele receptuur van wijlen pater Tobias Vergauwen, de brouwmeester uit de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Hij legde de recepturen van de bieren vast.
In 1985 werd met Heineken een overeenkomst gesloten die de afzet van de Affligembieren garandeerde en steeds meer kon uitbreiden. Beetje bij beetje verschafte Heineken zich een groter aandeel in de brouwerij, totdat eind 2002 de Zouterwoudse biergigant 100% van de aandelen in handen kreeg. De naam van de brouwerij werd veranderd in Affligem brouwerij BDS. Heineken verhoogde de capaciteit van de brouwerij van 70.000 hl naar 200.000 hl per jaar. En ondanks de sterke verhoging van de productie en modernisering van de installaties ziet de brouwerij erop toe dat kwaliteit en authenticiteit van de bieren gewaarborgd is en blijft. De brouwketels echter stammen nog uit 1947 en zijn handgeslagen. Dat deze oude ketels het nog prima doen blijkt wel uit het feit dat er vier keer per dag gebrouwen wordt. Binnenkort gaat er maar liefst vijf keer per dag gebrouwen worden, bijna volcontinue dus. En die verhoging van de productie heeft de abdij geen windeieren gelegd. Want door de extra inkomsten werd het mogelijk het gastencentrum van de abdij te verbouwen en flink uit te breiden.
De gist die de Affligem brouwerij gebruikt komt oorspronkelijk uit Schotland. Hiermee worden alle bieren van Affligem gemaakt en de gist is zeer bepalend voor de smaak van de bieren.
Naast de drie gangbare abdijbieren, dubbel, tripel en blond, maakt de brouwerij één maal paar jaar een variant op het blonde bier: de Patervat. De wat zoete smaak van het blond wordt vervangen door een prachtige hopbitterheid, omdat het bier dubbel gehopt is. Het alcolholpercentage is 6,8% en is toch makkelijk doordrinkbaar.
In België is dit bier al jaren een hit en speciaal voor de A.B.T. heeft de brouwerij het bier op fust afgevuld.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort