Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Nautilus Tripel
Type:Tripel
Alcohol:8,5%
Stamwortgehalte:19,2º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Texelse
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Idee John Simons, Rilland, winnaar landelijke
ABT-bierproefwedstrijd

De regelmatige bezoeker van de ABT-cafés zal het niet zijn ontgaan; de A.B.T. organiseert sinds drie jaar een bierproefwedstrijd onder de klanten van de leden. Winnaars van deze wedstrijden komen daarna bij elkaar voor de finale. De uiteindelijke winnaar mag dan als beloning een bier ontwerpen dat als “Bier van de Maand” bij alle ABT-cafés onder de tap staat. John Simons uit Rilland bleek vorig eind vorig jaar over de beste smaakpapillen te beschikken. Naast de titel van “ABT-bierproever van het jaar 2003”, kreeg hij de eer het bier te ontwikkelen en de naam ervan te bedenken. Hij ging dit samen doen met Maurice Diks, brouwmeester en technisch directeur van de Texelse Bierbrouwerij. Eigenlijk was het best eenvoudig, omdat John al wist wat hij wilde laten maken, hoe het bier zou moeten smaken en welke naam hij er aan zou geven. Het moest een mooie tripel worden die zou moeten denken aan de zee. Want het Zeeuwse Rilland en het Texelse Oude Schild liggen beiden vlak bij zee. De Nautilusschelp is een mooie en krachtige vorm. Dus werd het de Nautilus Tripel. Het was de wens van John en van de A.B.T. dat op tijd met brouwen begonnen zou worden, om het bier de tijd te geven te rijpen en tot wasdom te laten komen.
Op uitnodiging van Maurice gingen John en zijn partner Wilma de Rooij halverwege april naar Texel om het brouwen van de Nautilus Tripel bij te wonen. Het hele brouwproces werd met de camera vastgelegd en werd op de achtergrond gevolgd door ABT-voorzitter Hans Glandorf die zeer regelmatig op Texel komt. Hij voerde meerdere malen “kwaliteitscontroles” uit en kon steeds melden dat het bier dik in orde was. Sterker nog: het bier werd steeds beter. Samen met de A.B.T. ontwikkelde John ook nog eens het etiket.
Het resultaat kunt u vanaf nu ervaren. Zoals gezegd is het een tripel geworden van 8,5%, met een kleur van 6 EBC, gemaakt van gestemout, caramout, Hallertauer hop, gedroogde sinaasappelschillen en koriander. Het bier is uiteraard van hoge gisting en heeft nagisting op fust ondergaan en smaakt volmondig, fris en fruitig heeft een zachte bitterheid.
De Texelse bierbrouwerij is regionale brouwerij die het leeuwendeel van zijn produkten op het eiland zelf afzet. Zo’n 85% van de horecazaken en slijterijen verkoopt meerdere bieren van de brouwerij. Voor diegenen die wel eens Texel bezoeken – en dat zijn er erg veel- is het niet moeilijk om de bieren te verkrijgen. De brouwerij is, zoals zovelen, klein begonnen en sinds 2001 beschikt de brouwerij over een nieuwe brouwinstallatie met een capaciteit van 3000 liter per brouwsel. De brouwerij ligt halverwege tussen Den Burg en Oudeschild en is gevestigd in de oude melkfabriek. De brouwerij is te bezichtigen en er worden rondleidingen gegeven en uiteraard kan men de “produktconfrontatie” aangaan in het proeflokaal.
Op www.speciaalbier.com staat alles over de brouwerij, de bieren en de rest.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort