Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Achel 3 wijzen
Type:Kerstbier
Alcohol:9,5%
Stamwortgehalte:20º Plato
Land:België
Brouwerij:Achelse Kluis
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
De A.B.T. heeft er weer een te pakken: een echt Trappistenbier. Maar niet zomaar een: een zeer bijzonder bier van een zeer bijzondere brouwerij. De Achelse Kluis is de jongste Trappistenbrouwerij en brouwt alleen voor eigen gebruik. Buiten het proeflokaal, dat aan de kleine, moderne brouwerij grenst, zijn de bieren van de Achelse Kluis niet in andere cafés te verkrijgen, behalve..... bij de leden van de A.B.T.
Abdij De Achelse Kluis, ligt op de grens van België en Nederland, een paar kilometer onder Valkenswaard, aan de rand van het Leenderbos. In 1998 werd er, voor het eerst in zeventig jaar, weer bier gebrouwen. In 1918 vielen de ketels ten prooi aan het oorlogsgeweld van de Eerste Wereldoorlog. Tientallen jaren waren de monniken aangewezen op de inkomsten van hun landbouwactiviteiten en hun winkel. Door vergrijzing van de monniken en de vermindering van het aantal intredingen namen de inkomsten van deze Trappistenmonniken af. De abt van de abdij van Rochefort, Dom Hubert, was de brouwer bij Rochefort. Hij maakte zijn collega's in Achel attent op de mogelijkheid van het brouwen van bier, als nieuwe inkomstenbron voor het klooster. De monniken in Achel waren het hier mee eens en er werd een bescheiden brouwerij geplaatst. Al vrij snel vloeiden de bieren uit de kranen in de naast gelegen uitspanning. Vooral in weekends is het er een drukte van belang. Het is dan raadzaam om de dubbele hoeveelheid bier mee naar je tafeltje te nemen, want de rijen voor de toog kunnen erg lang zijn. Op www.achelsekluis.be is veel informatie op te zoeken.

En dan het bier zelf. Dit bier behoort niet tot het vaste assortiment van de brouwerij. Het is een speciaal voor de ABT gemaakt winterbier. Een bier om het jaar op gepaste wijze(n) mee uit te luiden. Met zijn 9,5% alcohol kan dit bier redelijk hard binnenkomen. Het is een ongefilterd, maar wel gepasteuriseerd bier van hoge gisting, waarbij, na de afvulling op fust, nog wat suiker en gist is toegevoegd. De brouwers van dit bier, broeders Antoinne en Jules en lekenbrouwer Mark Knops willen maar weinig kwijt over het bier. Het is gemaakt met roastmout en pilsenermout, de gebuikte hopsoorten zijn Styrian en Saaz. Voor de moeten de klanten zich later verassen. Wel willen ze nog kwijt dat de brouwsels in tankwagens naar brouwerij St.Jozef in Opitter zijn gebracht. Die heeft het bier afgevuld op vaten, omdat ze dat in Achel zelf niet kunnen, waarna de vaten weer naar Achel zijn gebracht om een paar weken in de warme kamer opgeslagen te worden.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort