Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Kerelsbier
Type:Blond (lage gisting)
Alcohol:6%
Stamwortgehalte:13.2º Plato
Land:België
Brouwerij:Leroy
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Maakt onbekend onbemind? Over Kerelsbier is niet veel te vinden, maar is het daarom minder lekker? Onze “Bier-van-de-maand-man” vond het een dusdanig mooi zomers bier dat hij het bier naar Nederland heeft gehaald. Bekend is dat het vroeger een bovengistend bier was, gebrouwen door brouwerij Nevejan uit Diksmuide in de periode van voor W.O. II. De brouwerij bestaat al lang niet meer, maar de gelijknamige drankencentrale bestaat nog steeds. Sinds een aantal jaren brouwt brouwerij Het Sas uit Boezinge dit bier. Het bier heeft in de loop der jaren vele gezichten gehad. Sinds deze West-vlaamse brouwerij Kerelsbier brouwt is het een blond bier van 6,4% van lage gisting. Het gemaakt met pilsmout, Hallertauer en Challenger (uit eigen streek?) hop en heeft een bitterheid van 26 EBU. Een aantal proevers van de site www.ratebeer.com omschreven het bier als: “Helder, blonde kleur met een medium schuimkop. Licht zoetig, plezierig hoppig aroma met een beetje honingachtige-fruitige accenten. Vrij scherpe, hoppige smaak. Een vrij Tjechisch-achtig, smakelijk en verfrissend Belgisch bier.”
Bieren uit de Westhoek gebruiken veel hop uit de eigen streek. Poperingse hop is zeer bekend om zijn hopbitterheid. De streek rond Poperinge is nog zo ongeveer enige streek in de Benelux waar nog een hopindustrie te vinden is. Zo is het Nationaal Hopmuseum in Poperinge te vinden en zijn er om de drie de hoppefeesten. Dit jaar 2005 is het weer zo ver: op 16,17 en 18 september staat Poperinge op zijn kop. Zondag 18 september is het hoogtepunt van de hoppefeesten. Om 15u start de wervelende internationale hoppestoet, een uniek kijkstuk met 63 groepen, 1400 figuranten,16 praalwagens en 8 harmonies. Dit schouwspel mag als een unicum bestempeld worden in Vlaanderens stoetenwereldje want een stoet van dergelijke omvang opzetten rond een specifiek thema als de hop mag terecht een creatieve krachttoer genoemd worden. Op www.poperinge.be is alles te vinden over de hoppefeesten.
Brouwerij het Sas uit het naburige Boezinge is nu eigendom van brouwerij Leroy (ook eigenaar van brouwerij Van Eecke) en heeft een roerige geschiedenis die sterk bepaald is door de Grote Oorlog (W.O. I). Na de Eerste Wereldoorlog stond er geen steen meer op de andere. Met veel bloed, zweet en tranen heeft de familie Leroy de brouwerij weer opgebouwd en brouwt vandaag de dag een aantal mooie streekbieren.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort